Kwalitficatiewedstrijden Skills Heroes bij Aeres MBO Velp

Date -

De maatschappij schreeuwt om vakmensen. Om beroepsonderwijs onder jongeren te promoten organiseert WorldSkills Netherlands de Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo-studenten. Door middel van voorrondes op de school en vervolgens landelijke kwalificatiewedstrijden strijden mbo-studenten uiteindelijk in de nationale finales om de titel beste vakman/vakvrouw van Nederland in hun vakgebied! Daarmee wordt vaktrots gecreƫerd en worden jongeren enthousiast gemaakt om voor een mbo-opleiding te kiezen.

Tijdens Open Huis Aeres MBO Velp kwalificatiewedstrijden Skills Heroes Tuinaanleg en Bloembinden

Skills Heroes Tuinaanleg

Inzet is één van de vier tickets voor het Nederlands kampioenschap. De finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt gehouden tijdens TuinIdee in Den Bosch van 13 tot en met 15 februari 2020. De wedstrijd is een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. Het winnende team gaat de Nederlandse eer verdedigen tijdens de EuroSkills van 13 tot en met 20 september 2020 in Graz.

De deelnemende leerlingen leggen op 24 en 25 januari een tuin aan waarin zij te maken krijgen met verschillende facetten van het hoveniersvak. Denk hierbij aan het uitzetten van maten en peilen. Het bewerken en aanbrengen van natuursteen en/of beton voor trappen, muren en verhardingen of het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken. Daarnaast wordt beplanting aangelegd met gebruik van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen. De leerlingen moeten het ontwerp goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Hierdoor is de wedstrijd van een hoog niveau. De opbrengst is ook groot: de leerlingen zetten een topprestatie neer waar ze met trots op kunnen terugkijken.

Ruben Kolkman en Bram Stegers (foto links) hebben de voorronde gewonnen en vertegenwoordigen Aeres MBO Velp. De andere teams die meedoen zijn van Lentiz, Wellantcollege en Zone.college. 

Skills Heroes Bloembinden

Op 24 januari 2020 wordt de wedstrijd bij Aeres MBO Velp gehouden tussen 10.00 en 20.00 uur.
Wedstrijdopdrachten verschillen per jaar. Deelnemers gaan aan de slag met diverse werkstukken zoals een tafelversiering, handgebonden boeket, krans en bruidsboeket. Er worden verschillende technieken gevraagd. Creativiteit, vakkennis, inzicht in kleur, technische vaardigheden en vormgevingsprincipes zijn hierbij erg belangrijk.

Rik Masson (foto rechts) is één van de elf deelnemers aan de bloembinderswedstrijd. De acht besten gaan strijden op de nationale wedstrijd "Skills the Finals" die van 4 t/m 6 maart in Leeuwarden wordt gehouden.