Wil jij graag een hbo studie Toegepaste biologie doen, maar heb je niet het juiste profiel, de juiste vooropleiding of je propedeuse hbo niet gehaald? Of wil je met een havo diploma een opleiding waarin je ook echt praktisch bezig bent? Dan is het maatwerktraject echt iets voor jou!

Met het maatwerktraject kun je in twee jaar een mbo niveau-4 Toegepaste Biologie, binnen vijf jaar een mbo-4 én een hbo-diploma behalen. Na jouw mbo opleiding, kan je direct tot het tweede leerjaar van de hbo-studie Toegepaste biologie van Aeres Hogeschool instromen. Je moet dan wel aan alle voorwaarden hebben voldaan. 

Snelle m-hbo route

In de mbo jaren van het maatwerktraject zijn alle kennis en vaardigheden van het eerste jaar hbo verwerkt. Je doet theoretische, maar vooral ook veel praktische kennis op van het veldwerken, onderzoek en lab-techniek. Een groot deel van je tijd is gevuld met leuke en leerzame praktische stages. 
Binnen het maatwerktraject volg je onderdelen uit de drie profielen: Ecoloog, Onderzoeker leefomgeving en Wildlife & Nature. 

In de laatste periode van de snelle route, volg je de eerste module samen met hbo-studenten. In deze tijd word je klaargestoomd voor het nieuwe avontuur op het hbo. 

Het tweede deel van de module vindt plaats in het tweede jaar van het hbo. Als je deze module haalt en je krijgt een positieve beoordeling van de begeleiders, mag je starten in het tweede jaar van de hbo-opleiding Toegepaste biologie aan Aeres Hogeschool Almere. Vanaf dat moment volg je het reguliere hbo studieprogramma. 

Toelatingseisen:
mbo niveau 4 of havo- of vwo diploma.

Wat ga je leren?

Je leert hoe je zelfstandig onderzoek op kunt zetten en uit te voeren in alle facetten van de leefomgeving. Denk aan flora, fauna, water, bodem maar ook de milieutechnische zaken komen naar voren in de opleiding. In vakken ga je verder in op deelgebieden van de biologie, zoals ecologie, ethologie, dierfysiologie en plantanatomie. Je leert over natuurgebruik, wet en regelgeving, wildbeheer, voorlichting geven, duurzaamheid en stadslandbouw. Je gaat aan de slag met microbiologische processen en leert veilig werken in een laboratorium. Je bent bezig met praktijkgericht onderzoek ten behoeve van de leefomgeving. Door middel van projecten, keuzedelen en stages kan je een eigen invulling geven aan je opleiding. Wil jij je specialiseren in zeezoogdieren, vleermuizen of een plantensoort pak dan in deze projecten je kans. 

Je volgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Economie. Maar ook Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Wiskunde zijn vakken die je nodig hebt in de Toegepaste Biologie. Je bent bezig met praktijkgericht onderzoek en je leert managementvaardigheden. Er zijn boeiende excursies, projecten en veldwerkweken, afhankelijk van de locatie waar je de opleiding doet en je specialisatie. Denk aan het bezoeken van natuurgebieden, musea, dierenparken en bedrijven. Je loopt stage bij een onderzoeks- en adviesbureau, waterschap of natuurorganisatie. In de opleiding kijken we ook naar je plek in toekomstig werkveld of vervolgstudie.