Aeres MBO Groene ruimte tegels leggen

Opzichter/uitvoerder tuin, landschap en recreatie

Interessegebied
Groen
Interessegebied
Natuur en milieu
Interessegebied
Ondernemen
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 4

Als opzichter uitvoerder groene ruimte werk je aan de aanleg en het onderhoud van tuinen, parken, sportvelden, groenvoorzieningen en natuur. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor en je gebruikt allerlei machines. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget. Je werkt als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf of je bent eigen baas. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines.

Wat ga je leren?

Je leert veel over aanleg en onderhoud van tuin, park, sportveld en ander groen, van natuur, bodem en water en goed beheer daarvan. Ook leer je over werkvoorbereiding, zoals ontwerptekeningen en bestek lezen. Je leert werk organiseren, coördineren en controleren. Je leert hoe je mensen aanstuurt en hoe je kunt ingrijpen als er problemen zijn. Hoe je zorgt dat je ploeg het werk doet volgens de veiligheidseisen en volgens de afgesproken planning. De opleiding, met onderdelen zoals marketing en administratie, is ook een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, studieloopbaanbegeleiding, economie en ondernemerschap. En je kunt extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als opzichter/uitvoerder groene ruimte aan het werk in een leidinggevende functie bij bedrijven die bezig zijn met aanleg en onderhoud van tuinen, parken, sportvelden of natuur. Als projectleider, teamleider, of als uitvoerder, werkvoorbereider of planner bij een groenbedrijf of een overheidsinstelling. Je kunt ook zelfstandig ondernemer worden. 

Met deze opleiding zijn je baankansen bescheiden. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl
 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Almere

 • Je kunt na deze opleiding verder leren in het hoger beroepsonderwijs (hbo), bijvoorbeeld bij Aeres Hogeschool.

 • Ben je geïnteresseerd in groen, duurzaamheid, toekomst, techniek en mensen? Dan is ‘De Groene Stad’ iets voor jou. Welkom! In deze opleiding leer je op een leuke, interessante en eigentijdse manier een grijze stad groen te maken! 

  Waarden als ecologie, natuur in de stad, kleinschalige voedselvoorzieningen 
  en hoe we omgaan met het milieu worden steeds belangrijker. Aeres MBO Almere speelt daar met een nieuwe brede groene opleiding ‘De Groene Stad’ op in.

 • De opleiding start met een breed basisjaar en geeft jou daarna de mogelijkheid om uit te stromen tot één van de drie profielen, die allemaal op toekomstige steden en nieuwste technologie gericht zijn.

  Het basisjaar bestaat uit het opdoen van een brede kennis uit de volgende profielen:
  - De levende tuin
  - Het levende gebouw 
  - Het levende landschap

  In het basisjaar krijg je in alle drie de uitstroomrichtingen les. Aan het einde van het basisjaar kies je voor je definitieve profiel.

  In het basisjaar krijg je naast je avo-vakken de basis van de groenvakken, zowel theorie als praktijk. Het omgaan met een breed scala aan gereedschappen en machines en er veilig mee  leren werken in de praktijk.

  Het assortiment aan planten, de naamgeving, hoe ruimtes kunnen worden ingericht en andere toepassingsmogelijkheden van groen. Zowel in gebouwen als eraan/erop en in tuinen en landschappen. Het samen leren werken in een team, met opdrachtgevers omgaan en het informeren over de voordelen van planten in een stedelijke omgeving. In projecten ontdek je de drie uitstroomprofielen zodat je goed voorbereid je keuze maakt aan het einde van het basisjaar. Je loopt je 1 dag per week BPV (stage) op minimaal twee stagebedrijven in verschillende uitstroomprofielen.


 • Als opzichter/uitvoerder levende tuin werk je aan de aanleg en het ontwikkeling van tuinen, kasteeltuin, instellingstuin en stadsgroen. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor, haalt projecten binnen en voert ze uit. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. Je leert verder hoe je een groenvoorzieningsbedrijf runt. Tijdens de opleiding kun je de VCA-licentie halen.


  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in aanleg en ontwikkeling van tuinen en groenvoorzieningen. Bij hoveniersbedrijf, gemeente of waterschap. Eigen (hoveniers)bedrijf.

  Vervolg na je studie
  Na een studie op niveau 3 kun je door naar niveau 4. Na niveau 4 kun je gaan werken of doorleren in het hbo, bijvoorbeeld in een groene bachelor, natuur of landschapsinrichting, een docenten- of een managementopleiding.

 • Vind je een winkelcentrum meestal saai ingericht? Vond je het subtropisch zwemparadijs van de afgelopen zomervakantie ook zo mooi? Dan is de opleiding het levende gebouw wellicht wat voor jou. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het vergroenen van gebouwen, zoals bijvoorbeeld winkelcentra, ziekenhuizen en scholen. Je leert groene ruimtes in te richten en groene daken en wanden te maken. Je leert alles over planten en hun impact, je werkt veel met techniek installeert automatische irrigatiesystemen en bedient ze via een app.


  Je bedenkt groene oplossingen voor het mooier en gezonder maken van de

  omgeving. De gebouwen van de toekomst zijn slimme gebouwen vol met planten en techniek en bieden oplossingen voor allerlei klimaatproblemen zoals luchtverontreiniging en slim omgaan met regenwater. Levende gebouwen zorgen voor meer schaduw en verkoeling tijdens hete zomers. Planten in gebouwen zuiveren de lucht en verhogen, reguleren de luchtvochtigheid. Mensen voelen zich beter in een groene omgeving. De toegenomen interesse voor levende gebouwen zorgt voor nieuwe markten voor levend groen en toepassingen De vraag naar deskundige vergroeners zal steeds groter worden. In drie jaar tijd haal je je diploma mbo 3 of 4 en je kunt direct aan de slag.


  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in aanleg en ontwikkeling bij gespecialiseerde groenaannemers, interieurbeplanters, subtropische zwemparadijzen, vakantieparken en importeurs van interieurbeplanting.


  Vervolg na je studie
  Na een studie op niveau 3 kun je door naar niveau 4. Na niveau 4 kun je gaan werken of doorleren in het hbo, bijvoorbeeld in een groene bachelor, natuur of landschapsinrichting, een docenten- of een managementopleiding.

 • Droom je er van om medewerker natuur of ecologisch groenbeheer te worden én wil je bijdragen aan meer biodiversiteit?

  Heb je plannen voor een voedselbos of zie je jezelf wel als een echte bushcrafter? Dan is het profiel ‘Het levende landschap’ wellicht wat voor jou! In drie jaar tijd haal je je diploma op niveau 3. Met twee jaar extra word je Ecoloog op niveau 4.


  Tijdens de opleiding ga je aan de slag met natuur in en om de stad. Je leert algemene groene vaardigheden, zoals snoeien en bosmaaien. Je bedenkt duurzame -groene- oplossingen voor klimaatadaptatie en vergroening van de stad. Je werkt mee in buurtprojecten. Je inventariseert inheemse flora en fauna, onderzoekt bodem- en waterkwaliteit.

  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in onderzoek en ontwikkeling bij natuurbeheerorganisaties zoals Waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer.
  Gemeente- afdelingen groen en ecologie. (Ecologische) Groenbedrijven, hoveniers en campings. Natuureducatie en vrijwilligersorganisaties zoals IVN en Stad en natuur.


  Vervolg na je studie
  Mbo Science (niv 4) Ecoloog / Wildlife & Nature / Toegepaste biologie (instroom in leerjaar 2)
  Mbo (niv 4) Groene leefomgeving