Aeres MBO Groene ruimte boom rooien

Als vakbekwaam hovenier ben je thuis in tuinen. Je bent ook goed in aanleg en onderhoud van parken, plantsoenen, sportvelden en natuur. Je hebt veel kennis van planten en je weet welke trends er zijn in tuinontwerp. Daarover kun je klanten adviseren. Je leest tekeningen, gaat landmeten en groenaanleg voorbereiden met je collega’s en je gebruikt allerlei machines. Je kunt ook kiezen voor water- of natuurbeheer. Werk je met collega's, dan heb jij als vakbekwaam hovenier vaak de leiding. Je draagt er zorg voor dat de groene omgeving keurig verzorgd of aangelegd is en dat voorzieningen zoals riolering of waterafvoer in orde zijn.

Wat ga je leren?

Je leert veel over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je leert ook over natuur, bodem en water en een goed beheer daarvan. En bijvoorbeeld over de aanleg van vijvers en buitenverlichting. Je leert met collega’s samen te werken en ze leiding te geven. Je leert werk uit te voeren in overleg met een klant. Je krijgt in de opleiding behalve verschillende basisvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, studieloopbaanbegeleiding en economie ook plantenkennis en ondernemerschap. Je leert daarbij hoe je gereedschappen en machines veilig kunt gebruiken. Er is een aanbod van keuzedelen. En je kunt extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als vakbekwaam hovenier aan het werk bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en groen. Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeente, provincie of waterschap. Je kunt ook als groenmedewerker aan de slag bij bungalowparken, golfbanen of Staatsbosbeheer. Als je meerdere collega’s hebt, stuur je vaak medewerkers aan.

Met deze opleiding zijn je baankansen ruim voldoende. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Almere

 • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Opzichter/uitvoerder groene ruimte (mbo-niveau 4).

 • Ben je geïnteresseerd in groen, duurzaamheid, toekomst, techniek en mensen? Dan is ‘De Groene Stad’ iets voor jou. Welkom! In deze opleiding leer je op een leuke, interessante en eigentijdse manier een grijze stad groen te maken! 

  Waarden als ecologie, natuur in de stad, kleinschalige voedselvoorzieningen 
  en hoe we omgaan met het milieu worden steeds belangrijker. Aeres MBO Almere speelt daar met een nieuwe brede groene opleiding ‘De Groene Stad’ op in.

 • De opleiding start met een breed basisjaar en geeft jou daarna de mogelijkheid om uit te stromen tot één van de drie profielen, die allemaal op toekomstige steden en nieuwste technologie gericht zijn.

  Het basisjaar bestaat uit het opdoen van een brede kennis uit de volgende profielen:
  - De levende tuin
  - Het levende gebouw 
  - Het levende landschap

  In het basisjaar krijg je in alle drie de uitstroomrichtingen les. Aan het einde van het basisjaar kies je voor je definitieve profiel.

  In het basisjaar krijg je naast je avo-vakken de basis van de groenvakken, zowel theorie als praktijk. Het omgaan met een breed scala aan gereedschappen en machines en er veilig mee  leren werken in de praktijk.

  Het assortiment aan planten, de naamgeving, hoe ruimtes kunnen worden ingericht en andere toepassingsmogelijkheden van groen. Zowel in gebouwen als eraan/erop en in tuinen en landschappen. Het samen leren werken in een team, met opdrachtgevers omgaan en het informeren over de voordelen van planten in een stedelijke omgeving. In projecten ontdek je de drie uitstroomprofielen zodat je goed voorbereid je keuze maakt aan het einde van het basisjaar. Je loopt je 1 dag per week BPV (stage) op minimaal twee stagebedrijven in verschillende uitstroomprofielen.


 • Als opzichter/uitvoerder levende tuin werk je aan de aanleg en het ontwikkeling van tuinen, kasteeltuin, instellingstuin en stadsgroen. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor, haalt projecten binnen en voert ze uit. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. Je leert verder hoe je een groenvoorzieningsbedrijf runt. Tijdens de opleiding kun je de VCA-licentie halen.


  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in aanleg en ontwikkeling van tuinen en groenvoorzieningen. Bij hoveniersbedrijf, gemeente of waterschap. Eigen (hoveniers)bedrijf.

  Vervolg na je studie
  Na een studie op niveau 3 kun je door naar niveau 4. Na niveau 4 kun je gaan werken of doorleren in het hbo, bijvoorbeeld in een groene bachelor, natuur of landschapsinrichting, een docenten- of een managementopleiding.

 • Vind je een winkelcentrum meestal saai ingericht? Vond je het subtropisch zwemparadijs van de afgelopen zomervakantie ook zo mooi? Dan is de opleiding het levende gebouw wellicht wat voor jou. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het vergroenen van gebouwen, zoals bijvoorbeeld winkelcentra, ziekenhuizen en scholen. Je leert groene ruimtes in te richten en groene daken en wanden te maken. Je leert alles over planten en hun impact, je werkt veel met techniek installeert automatische irrigatiesystemen en bedient ze via een app.


  Je bedenkt groene oplossingen voor het mooier en gezonder maken van de

  omgeving. De gebouwen van de toekomst zijn slimme gebouwen vol met planten en techniek en bieden oplossingen voor allerlei klimaatproblemen zoals luchtverontreiniging en slim omgaan met regenwater. Levende gebouwen zorgen voor meer schaduw en verkoeling tijdens hete zomers. Planten in gebouwen zuiveren de lucht en verhogen, reguleren de luchtvochtigheid. Mensen voelen zich beter in een groene omgeving. De toegenomen interesse voor levende gebouwen zorgt voor nieuwe markten voor levend groen en toepassingen De vraag naar deskundige vergroeners zal steeds groter worden. In drie jaar tijd haal je je diploma mbo 3 of 4 en je kunt direct aan de slag.


  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in aanleg en ontwikkeling bij gespecialiseerde groenaannemers, interieurbeplanters, subtropische zwemparadijzen, vakantieparken en importeurs van interieurbeplanting.


  Vervolg na je studie
  Na een studie op niveau 3 kun je door naar niveau 4. Na niveau 4 kun je gaan werken of doorleren in het hbo, bijvoorbeeld in een groene bachelor, natuur of landschapsinrichting, een docenten- of een managementopleiding.

 • Droom je er van om medewerker natuur of ecologisch groenbeheer te worden én wil je bijdragen aan meer biodiversiteit?

  Heb je plannen voor een voedselbos of zie je jezelf wel als een echte bushcrafter? Dan is het profiel ‘Het levende landschap’ wellicht wat voor jou! In drie jaar tijd haal je je diploma op niveau 3. Met twee jaar extra word je Ecoloog op niveau 4.


  Tijdens de opleiding ga je aan de slag met natuur in en om de stad. Je leert algemene groene vaardigheden, zoals snoeien en bosmaaien. Je bedenkt duurzame -groene- oplossingen voor klimaatadaptatie en vergroening van de stad. Je werkt mee in buurtprojecten. Je inventariseert inheemse flora en fauna, onderzoekt bodem- en waterkwaliteit.

  Mogelijke beroepen
  Leidinggevende functie in onderzoek en ontwikkeling bij natuurbeheerorganisaties zoals Waterschappen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschapsbeheer.
  Gemeente- afdelingen groen en ecologie. (Ecologische) Groenbedrijven, hoveniers en campings. Natuureducatie en vrijwilligersorganisaties zoals IVN en Stad en natuur.


  Vervolg na je studie
  Mbo Science (niv 4) Ecoloog / Wildlife & Nature / Toegepaste biologie (instroom in leerjaar 2)
  Mbo (niv 4) Groene leefomgeving