Instructeur paardensport en -houderij ( Jaar 1 altijd in BOL-vorm )

Je wordt opgeleid voor runnen van een eigen sportstal en uitbrengen van wedstrijdpaarden. Je draagt je paardenkennis en rijvaardigheden over aan anderen. Je traint sportpaarden en richt jonge paarden af.

Wat ga je leren?

Je krijgt meer rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing. Je leert over lesgeven en coachen, en verder ruiterfitheid, trainingsleer en sportpsychologie, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, gezondheid, voeding, stalmanagement. Ook leer je een ondernemingsplan schrijven voor een sportstal en zelf een onderneming runnen. Naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits en rekenen, leer je ook mediatraining, marketing, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, hippisch management, financieel management, hippisch recht en leiding geven.

Je hebt wekelijks praktijkles en rijles met je eigen paard op het Aeres Hippisch Centrum. De opleiding tot Instructeur Basissport of Wedstrijdsport (KNHS) is onderdeel van deze opleiding. Afhankelijk van jouw rijniveau behaal je tijdens deze opleiding het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

De opleiding stelt je in staat het beste uit je ruitertalent te halen. Je kunt een eigen sportstal runnen, wedstrijdpaarden uitbrengen en je kunt als instructeur ook je paardenkennis en rijvaardigheden overdragen aan anderen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is op dit moment nog geen studiebijsluiter.

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Tijdens de opleiding op niveau 3 en 4 kun je kiezen uit verschillende specialisaties.

  Je hebt ook de mogelijkheid om erkenningen te behalen zoals:

  • BHV/EHBO
  • De opleiding aspirant-instructeur ORUN is vast onderdeel van de niveau 3/4-opleiding paardensport en -houderij
  • Tijdens de Instructeur paardensport en -houderij-opleiding behaal je het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport afhankelijk van je rij-niveau
  • Je kunt ook een doorstroompakket voor hbo volgen. Dit kan de instroom op het hbo vergemakkelijken
 • Stalling paard op Aeres Hippisch Centrum Barneveld: € 12- €15 per dag
  Kosten voor evt. maaltijden, vervoer, enz.

  Elke ingeschreven student krijgt een gespecificeerd kostenoverzicht

 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo Kader, GL/TL, Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4, mbo niveau 2 of 3, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, eigen paard (min. 1,60) L+2 dressuur en B+2 springen (KNHS geregistreerd), regelmatig wedstrijd rijdend