Instructeur met leerling op een paard

Instructeur paardensport en -houderij ( Jaar 1 altijd in BOL-vorm )

Interessegebied
Ondernemen
Interessegebied
Paard
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 4

Je wordt opgeleid voor runnen van een eigen sportstal en uitbrengen van wedstrijdpaarden. Je draagt je paardenkennis en rijvaardigheden over aan anderen. Je traint sportpaarden en richt jonge paarden af.

Wat ga je leren?

Je krijgt meer rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing. Je leert over lesgeven en coachen, en verder ruiterfitheid, trainingsleer en sportpsychologie, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, gezondheid, voeding, stalmanagement. Ook leer je een ondernemingsplan schrijven voor een sportstal en zelf een onderneming runnen. Naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Duits en rekenen, leer je ook mediatraining, marketing, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, hippisch management, financieel management, hippisch recht en leiding geven.

Je hebt wekelijks praktijkles en rijles met je eigen paard op het Aeres Hippisch Centrum. De opleiding tot Instructeur Basissport of Wedstrijdsport (KNHS) is onderdeel van deze opleiding. Afhankelijk van jouw rijniveau behaal je tijdens deze opleiding het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport.

BBL

Je gaat over het algemeen 1 dag per week naar school. Verder heb je een arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 24 uur per week en voor minimaal 120 dagen per jaar bij een opleidingsbedrijf dat een erkenning heeft in het register van Stagemarkt.nl voor de opleiding waarop je staat ingeschreven. 

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2020-2021 download je hier

Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

De opleiding stelt je in staat het beste uit je ruitertalent te halen. Je kunt een eigen sportstal runnen, wedstrijdpaarden uitbrengen en je kunt als instructeur ook je paardenkennis en rijvaardigheden overdragen aan anderen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Tijdens de opleiding op niveau 3 en 4 kun je kiezen uit verschillende specialisaties.

  Je hebt ook de mogelijkheid om erkenningen te behalen zoals:

  • BHV/EHBO
  • De opleiding aspirant-instructeur ORUN is vast onderdeel van de niveau 3/4-opleiding paardensport en -houderij
  • Tijdens de Instructeur paardensport en -houderij-opleiding behaal je het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport afhankelijk van je rij-niveau
  • Je kunt ook een doorstroompakket voor hbo volgen. Dit kan de instroom op het hbo vergemakkelijken
 • Stalling paard op Aeres Hippisch Centrum Barneveld: € 12- €15 per dag
  Kosten voor evt. maaltijden, vervoer, enz.

  Elke ingeschreven student krijgt een gespecificeerd kostenoverzicht

 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo Kader, GL/TL, Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4, mbo niveau 2 of 3, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, eigen paard (min. 1,60) L+2 dressuur en B+2 springen (KNHS geregistreerd), regelmatig wedstrijd rijdend