Studente in veehouderij Warmonderhof

Begeleider stadslandbouwbedrijf (veehouderij)

Interessegebied
Biologisch-dynamische landbouw
Interessegebied
Dier
Interessegebied
Vee
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 3

Je kiest voor biologisch-dynamische landbouw omdat je voedsel wilt produceren op een duurzame en diervriendelijke wijze met veel aandacht voor kringlopen en met nieuwsgierigheid naar een nieuwe manier van kijken naar de wereld om ons heen. Je doet dat omdat je hart ligt bij de (antroposofische) manier van werken, maar ook omdat de school, die hierin samenwerkt met Stichting Warmonderhof, sterk gericht is op persoonlijke ontwikkeling. Biologische en biologisch-dynamische bedrijven zijn vaak gemengde of intensief samenwerkende bedrijven met veehouderij, akkerbouw en/of tuinbouw.

Stadslandbouw is volop in ontwikkeling. In steeds meer steden ontstaan mooie initiatieven en als begeleider stadslandbouw kun je hier aan de slag. Je kunt natuurlijk ook een eigen stadslandbouwbedrijf opzetten. Deze opleiding is de stadslandbouwgerichte variant van de opleiding vakbekwaam medewerker veehouderij.

Wat ga je leren?

In het eerste jaar van de opleiding staat de teeltkundige kennis en ervaring centraal. In het tweede jaar komen behalve teelt ook organisatorische en bedrijfsmatige aspecten aan bod. Biologisch-dynamische teelt en veehouderij vormen de basis van de opleiding. Stadslandbouw geeft de specifieke kleur aan de opleiding. Let op: voor veehouderij moet je grotendeels stage lopen op een stadslandbouwbedrijf dat ook veehouderij heeft.
Deze opleiding is de stadslandbouwgerichte variant van de Vakbekwaam medewerker teelt. Aeres MBO Dronten Warmonderhof verzorgt deze deeltijdopleiding die vooral is gericht op volwassenen (ca. 25-45 jaar). Het is een eindopleiding.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Na de opleiding ligt je toekomst in de stadslandbouw. Ben je ondernemend en initiatiefrijk? Dan kun je, eventueel met anderen, een nieuw stadslandbouwproject starten. Tegenwoordig geven veel steden ruimte aan deze voedselgerelateerde initiatieven.

Voor deze opleiding zijn de baankansen ruim voldoende. Kijk voor meer informatie op www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is nog geen studiebijsluiter beschikbaar.