Werkbegeleider biologisch-dynamisch bedrijf (veehouderij)

Interessegebied
Biologisch-dynamische landbouw
Interessegebied
Vee
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 3

Je kiest voor biologisch-dynamische landbouw omdat je voedsel wilt produceren op een duurzame en diervriendelijke wijze met veel aandacht voor kringlopen en met nieuwsgierigheid naar een nieuwe manier van kijken naar de wereld om ons heen. Je doet dat omdat je hart ligt bij de (antroposofische) manier van werken, maar ook omdat de school, die hierin samenwerkt met Stichting Warmonderhof, sterk gericht is op persoonlijke ontwikkeling. Biologische en biologisch-dynamische bedrijven zijn vaak gemengde of intensief samenwerkende bedrijven met veehouderij, akkerbouw en/of tuinbouw.

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf waar mensen met een hulp- of zorgvraag passende dagbesteding krijgen. Als werkbegeleider zorg je voor de praktische begeleiding van het dagelijkse werk in veld, tuin of stal. Je hoofdvak is het verzorgen van de veehouderij waarbij je als werkbegeleider zorgvragers onder je hoede kan en mag nemen. Deze opleiding is de zorglandbouwgerichte variant van de opleiding vakbekwaam medewerker teelt.

Wat ga je leren?

Het eerste jaar van de opleiding is gericht op teeltkundige kennis en ervaring. In het tweede jaar komen behalve teelt ook begeleidingsaspecten aan bod. Het grootste deel van de zorgervaring leer je op een praktijkbedrijf.
Deze opleiding is de zorglandbouwgerichte variant van de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt. De meeste studenten kiezen de teeltvariant. Aeres MBO Dronten Warmonderhof verzorgt deze deeltijdopleiding die vooral is gericht op volwassenen (ca. 25-45 jaar). Het is een eindopleiding.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Na de opleiding kun je aan het werk op een zorgboerderij of bij een zorginstelling met een boerderij. Omdat agrarisch werk in de zorg erg in de belangstelling staat, zijn er veel bestaande en startende bedrijven. Voor het maken van een zorgplan is een hbo-opleiding SPW vereist. Deze mbo-opleiding in combinatie met een SPW-opleiding maken je inzetbaarheid zeer breed.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is nog geen studiebijsluiter beschikbaar.