Tijdens deze opleiding draait alles om voeding. Zodra je klaar bent met deze opleiding weet je hoe je voedsel moet bereiden. Je weet veel over de voedingsmiddelen en bederfelijkheid. Je leert grondstoffen te bewerken, hoe je producten kunt inpakken en verwerken en hoe je de machines moet instellen, bedienen, schoonmaken en onderhouden. Daarnaast alles wat je moet weten over hygiëne en kwaliteitscontrole. Ook leer je op een nette manier omgaan met klanten en collega’s. Hiervoor leer bijvoorbeeld hoe je bestellingen opneemt en hoe je de kassa gebruikt. Naast al deze praktijkgerichte lessen volg je ook de standaard vakken, zoals Nederlands en rekenen.
De nadruk bij deze BBL-opleiding ligt op leren in de praktijk. Vier dagen loop je stage bij een erkent leerbedrijf. Bij dit bedrijf heb je een praktijkopleider die je wegwijs maakt, je helpt als je vragen hebt en je stimuleert als het lastig is. Hierdoor leer je door te doen. De andere dag ga je naar school. Op deze dag krijg je les, maak je opdrachten (meestal met samen met klasgenoten) waarin je de theorie uit de lessen in de praktijk brengt. Daarnaast ga je zelf werken aan leerwerkopdrachten. Dit zijn opdrachten waarbij je de theorie gaat toepassen of opzoeken in het bedrijf waar je stageloopt of werkt. Je gaat op zoek naar de informatie die nodig is om deze opdracht te maken. Hierbij kun je hulp krijgen van je praktijkopleider (dit is degene die je begeleidt op het bedrijf waar je stageloopt of werkt).