student kijkt door verrekijker

Ben jij graag buiten? Hou je van de natuur en wil jij alles weten over o.a. flora, fauna, duurzaamheid en ecologie? Dan is Toegepaste biologie dé opleiding voor jou!

De opleiding toegepaste biologie is perfect voor jou als je natuur en milieu interessant vindt en meer wilt weten over de wereld van flora en fauna, bodem, water en lucht. Je leert hoe je onderzoek en veldwerk doet. Denk hierbij aan onderzoek naar natuurlijke ecosystemen, duurzaam beheer, bodem, landschap en microbiologie. Een brede studie over natuur en milieu met veel mogelijkheden!

 

Je doet zelfstandig onderzoek en werkt samen met diverse organisaties en instanties. Je hebt een kritische houding en jij wilt het verschil maken! Met een opleiding Toegepaste biologie draag jij bij aan een duurzamere en groenere wereld.

 

Als toegepast bioloog leer je onderzoek te doen naar natuur en milieu in brede zin. Maar ook biologische bestrijding, milieu- wetgeving en veredeling komen aan bod. Die kennis en de inventarisatie-, analyse- en onderzoeksvaardigheden die je in de opleiding meekrijgt, zijn breed inzetbaar. Met dit diploma ga je werken in natuuur- en milieuonderzoek en kun je doorstromen naar het hbo. Tijdens je opleiding leer je zelf- standig onderzoek te doen en krijg je in je stages nog meer praktijk- en onderzoekservaring.

 

Na het behalen van deze opleiding mag jij jezelf dan ook onderzoeker leef- omgeving noemen!

 

In de loop van je opleiding kun je één van onderstaande specialisaties kiezen. Zo kun je de opleiding naar je eigen voorkeuren indelen:

 

Expert ecologie

Ben jij het liefst buiten en heb je interesse in planten en dieren? Als expert ecologie verzamel je gegevens over de aanwezigheid van planten, dieren en andere organismen.Je doet veldwerk en legt relaties tussen planten, dieren en hun leefomgeving. Daarnaast leer je hoe je deze gegevens op een goede manier presenteert aan je opdrachtgever, bijvoorbeeld een natuurorganisatie, gemeente, milieu onderzoekbureau of waterschap.

Expert natuur en publiek

Bij deze specialisatie gaat het om jouw enthousiasme voor de natuur en het delen van jouw kennis met anderen binnen en buiten je vakgebied. Je leert hoe je communicatie kunt inzetten om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Je verdiept je in de relatie tussen mens en zijn leefomgeving en kunt het belang daarvan aan anderen overbrengen. Jouw opgedane vaardigheden kun je inzetten bij het ondersteunen van burgerinitiatieven (citizen science), bij instanties gericht op natuureducatie of bij het begeleiden van projecten bij natuurorganisaties, gemeentes en waterschappen op het gebied van natuurbehoud of leefomgeving.

Expert milieu onderzoek

Wil je meewerken aan een schoner milieu door het doen van onderzoek aan bodem, lucht, geluid of afvalstoffen? Als expert milieu onderzoek leer je veld en laboratorium onderzoek te doen en gegevens op de juiste manier vast te leggen en te analyseren. Je communiceert de resultaten met je opdrachtgever. Met je kritische houding draag je bij aan het uitvoeren en verbeteren van onderzoek bij waterschappen, natuurorganisaties, veredelingsbedrijven of milieuadviesbureaus.
Ook kun je Adviseur leefomgeving worden! Lees via deze link meer of schrijf je direct in voor Adviseur leefomgeving.

Toegepaste biologie - niveau 4

De opleiding Toegepaste biologie is perfect voor jou als je natuur interessant vindt en meer wilt weten over de wereld van de flora en fauna, zowel in Nederland als in buitenland. Je ontdekt en onderzoekt die wereld, je doet veldwerk, je denkt mee over natuurlijke ecosystemen en je leert van alles over duurzaam beheer, over bodem en landschap en microbiologie. Een studie over de natuur en alles wat daar leeft en een studie met heel veel mogelijkheden.

Keuzedelen:
- Persoonlijk profileren 
- Digitale vaardigheden (gevorderd)
- Praktijkonderzoek

Meer praktische info over deze opleiding en/of inschrijven

  • Duur: 3 jaar
  • BOL: Ja / BBL: Nee
  • Toelatingseisen: vmbo-diploma kaderberoepsgerichte- gemengde - of theoretische leerweg, overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, mbo-diploma niveau 3.