Aeres MBO Agrarisch loonwerk oogsten

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je graag met geavanceerde trekkers en groot materieel. Je werkt vaak op een agrarisch bedrijf, in akkerbouw of veeteelt, waar je gevraagd wordt voor specialistisch werk. Dat vraagt behendigheid met uiteenlopende machines. Je weet hoe je de machines instelt en hoe je er veilig mee werkt. Meestal werk je in een team met een vakbekwaam medewerker aan het roer.

Ontdek Loonwerk en Techniek

Wat ga je leren?

Je leert over teeltvoorbereiding, oogst, bodemkunde, techniek, gewasbescherming en kwaliteitszorg. Allerlei zaken die van belang zijn voor een teeltopleiding. De opleiding gaat vooral over akkerbouw. Je leert veilig trekkers en heftrucks bedienen en onderhouden en je kunt een spuitlicentie halen. In algemene vakken leer je Nederlands, Engels, loopbaan en burgerschap, computergebruik, rekenen, bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie en economie. Je krijgt vaak les op praktijklocaties.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Met je diploma Medewerker agrarisch loonwerk kun je aan het werk bij loonbedrijven die meestal specialistisch werk uitvoeren in de landbouw. Bijvoorbeeld bij teeltvoorbereiding of de oogst. Dat kan als chauffeur of kraanmachinist. Je kunt op een groot agrarisch bedrijf terecht komen en werk vinden in de groensector of in de weg- en waterbouw.

Met deze opleiding heb je voldoende baankansen. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Emmeloord

  • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Ondernemer agrarisch loonwerk (BOL) op mbo-niveau 4. Je kunt ook naar een machinistenopleiding of een monteursopleiding.

  • Als een BBL opleiding volgt ben je een dag in de week op school. Voor de opleiding Loonwerk en Techniek is dat de woensdag.
  • Als je bij ons een opleiding gaat volgen ontvang je in oktober een schoolnota. Hierin staat een overzicht van de vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld excursies, kluisjes en verzekeringen. Je kunt zelf bepalen welke diensten je wilt afnemen, bijvoorbeeld of je een kluisje wilt of niet.
  • Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl
  • De opleiding Loonwerk en Techniek heeft een sterke band met de loonwerkbedrijven in de buurt. Om ervoor te zorgen dat je leert werken met de nieuwste machines, mag de school steeds machines ophalen bij bedrijven. Zo leer je veel merken en machines kennen en zijn de lessen afwisselend. 

    Landbouwmechanisatiebedrijf Rotink uit Emmeloord stelt elk jaar een gloednieuwe Nieuw Holland trekker ter beschikking aan de studenten mbo Loonwerk en Techniek.