Aeres MBO Toegepaste biologie veldonderzoek insecten

De opleiding Toegepaste biologie is perfect voor jou als je natuur interessant vindt en meer wilt weten over de wereld van de flora en fauna, zowel in Nederland als in buitenland. Je ontdekt en onderzoekt die wereld, je doet veldwerk, je denkt mee over natuurlijke ecosystemen en je leert van alles over duurzaam beheer, over bodem en landschap en microbiologie. Een studie over de natuur en alles wat daar leeft en een studie met heel veel mogelijkheden.

Wat ga je leren?

Je leert over flora en fauna en onderzoekt deze. In vakken ga je verder in op deelgebieden van de biologie, zoals ecologie, ethologie, gentechnologie, dierfysiologie, evolutie, erfelijkheid, voortplanting, bijen en plantanatomie. Je leert over natuurgebruik, wetgeving, wildbeheer, duurzaamheid en stadslandbouw. Je leert over de microbiologische processen en veilig werken in een laboratorium. Voorlichting geven, educatie verzorgen, onderzoek doen. Je bent ook bezig met praktijkgericht onderzoek en je leert ook managementvaardigheden. Algemene vakken zoals Nederlands, Engels en economie. Er zijn excursies, projecten en veldwerkweken, afhankelijk van de plek waar je de opleiding doet. Bijvoorbeeld naar Ouwehands dierenpark, Naturalis, de Ardennen, Schiermonnikoog en andere natuurgebieden. Je loopt stage bij een onderzoeks- en adviesbureau, waterschap of natuurorganisatie. In de opleiding kijken we ook naar je plek in toekomstig werkveld of vervolgstudie.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt €1.155 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt bijvoorbeeld medewerker bij een natuurbeheersorganisatie worden, onderzoeker op diergedrag, veldonderzoeker of milieu- of ecologisch adviseur.

Voor deze opleiding zijn de baankansen op dit moment nog onbekend. Je vindt meer hierover op de website  www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleiding 'Toegepaste biologie' van Aeres Hogeschool Almere. Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

 

Specifiek voor Aeres MBO (locatie)

  • Toegepaste Biologie heeft afwisselend les op school en in het IVN gebouwtje in het Emmelerbos. Midden in de natuur, ideaal want daar leer je alles over veldwerk, flora en founa en het opzetten van je eigen onderzoek. Bovendien komt het Voedselbos, ooit geïnitieerd door Toegepaste Biologie, daar te liggen. Nog steeds is de opleiding bij de realisatie van het voedselbos nauw betrokken. 
  • Als je bij ons een opleiding gaat volgen ontvang je in oktober een schoolnota. Hierin staat een overzicht van de vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld excursies, kluisjes en verzekeringen. Je kunt zelf bepalen welke diensten je wilt afnemen, bijvoorbeeld of je een kluisje wilt of niet.
  • Stage (BPV) volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.

    Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor jouw stage, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in je stage op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten. In een BPV-week heb je dus geen les, maar ‘beroepspraktijkvorming’. In de BPV-week loop je dus stage op je leerbedrijf. Het eerste jaar loop je een dag in de week stage.