Medewerker agrarisch loonwerk

Interessegebied
Groen
Interessegebied
Loonwerk en techniek
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 2

Als medewerker agrarisch loonwerk werk je graag met geavanceerde trekkers en groot materieel. Je werkt vaak op een agrarisch bedrijf, in akkerbouw of veeteelt, waar je gevraagd wordt voor specialistisch werk. Dat vraagt behendigheid met uiteenlopende machines. Je weet hoe je de machines instelt en hoe je er veilig mee werkt. Meestal werk je in een team met een vakbekwaam medewerker aan het roer.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert van alles over de machines waar je mee werkt en de juiste afstemming ervan op de teelt, de grond of het weer. En over andere agrarische zaken zoals de gewassen, het erf en de gebouwen. Er zijn veel praktijklessen op oefenlocaties, maar vanzelfsprekend leer je ook over techniek, reparatie en onderhoud van het materiaal en over veilig werken met de grote machines. Je krijgt in de opleiding algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, economie, loopbaan en burgerschap, bedrijfshulpverlening en studieloopbaanbegeleiding. Je kunt extra certificaten halen zoals VCA, spuitlicenties, een trekkerrijbewijs en het heftruckcertificaat.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Met je diploma Medewerker agrarisch loonwerk kun je aan het werk bij loonbedrijven die meestal specialistisch werk uitvoeren in de landbouw. Bijvoorbeeld bij teeltvoorbereiding of de oogst. Dat kan als chauffeur of kraanmachinist. Je kunt op een groot agrarisch bedrijf terecht komen en werk vinden in de groensector of in de weg- en waterbouw.

Met deze opleiding heb je voldoende baankansen. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: