Vakexpert voeding en voorlichting BOL

Als vakexpert voeding en voorlichting leer je welke invloed voeding op de gezondheid van de mens en de omgeving heeft. Het gaat dan over de invloed van de bodem op de voedingsproducten, de invloed van de bereidingswijze op het voedingsproduct en de rol van bedrijven en instellingen hierin.

Wat ga je leren?

Een onderdeel van de opleiding is het leren zoeken naar de verbinding die je kunt leggen tussen de verschillende schakels in de voedselketen. Je gaat aan de slag met opdrachten vanuit bedrijven en instellingen die een duurzaamheids-, gezondheids- of een ander vraagstuk hebben op het gebied van voeding. Daarnaast leer je de basis van de ontwikkeling en bereiding van voedingsmiddelen kennen. Als vakexpert voeding en voorlichting voer je onderzoek uit onder begeleiding van je leidinggevende. Je werkt zelfstandig en je bent verantwoordelijk voor de voortgang van het werk. Je bent op de hoogte van economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en houdt hier rekening mee. Je hebt kennis van het werken met laboratoriumapparatuur. Na de uitwerking van je onderzoek stel je een plan op en adviseer je over een verbetering van het werkproces. Ook leer je verschillende gespreksvormen kennen die je kunt toepassen bij afspraken met klanten, producenten en afnemers over het gebruik van voedsel.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toelatingseisen

Duur: deze opleiding duurt vier jaar.
Toelatingseisen: Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg, overgangsbewijs havo 3 naar havo 4, mbo diploma niveau 3

Toekomst

Je werkt als vakexpert voeding en voorlichting als zelfstandige of je bent in dienst bij bedrijven of instellingen die een duurzaamheids-, gezondheids- of een ander vraagstuk hebben op het gebied van voeding. Bijvoorbeeld overheidsinstellingen, gezondheidsinstellingen, verzorgingshuizen of bedrijven in de foodsector. Met een diploma vakexpert voeding en voorlichting kun je door leren op verschillende hbo-opleidingen, bijvoorbeeld in de gezondheid, voeding, diëtetiek en communicatie. Natuurlijk kun je ook gaan werken. Voor deze opleiding zijn de baankansen op dit moment nog onbekend. Je vindt meer hierover op de website: www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.
Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: