Droes vastgesteld op Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek - 14 oktober 2022

Date

Op het Aeres hippisch Centrum (AHC) in Kootwijkerbroek is donderdag 13 oktober droes vastgesteld bij een paard. Het betreffende paard is in eigendom van één van de studenten en verblijft enkele dagen per week op het AHC. Vooralsnog zijn er geen verdere besmettingen vastgesteld op het AHC of op de thuisstal van het paard.

Op het AHC is het droesprotocol in werking getreden. Dat betekent onder andere dat de paarden tweemaal daags getemperatuurd worden en verdachte paarden worden in quarantaine geplaatst. Het AHC-stalcomplex is gesloten voor studenten, cursisten en bezoekers tot minimaal zondag 30 oktober. Theorielessen en praktijklessen zonder paarden vinden doorgang op een ander deel van het AHC. Afhankelijk van het verloop kan het AHC vanaf 30 oktober alle activiteiten hervatten. 

AHC is de opleidings- en trainingsfaciliteit voor de hippische opleidingen en cursussen van Aeres MBO Barneveld en Aeres Training Centre Barneveld, tezamen de grootste opleider voor paardensport- en houderij van Nederland voor mbo-studenten en volwassenen. Het AHC beschikt over 30 paarden ten behoeve van de opleidingen en cursussen. Daarnaast neemt een deel van de studenten een eigen paard mee naar de opleiding. 

Droes is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij paarden. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. In eerste instantie ontstaat er een pijnlijke keelontsteking met hoge koorts. Vrij snel hierna kan de keelontsteking overgaan in het vormen van abcessen in de lymfeknopen. De typische symptomen zijn koorts, hoesten, neusuitvloeiing, slik- en ademhalingsproblemen.