Leerlingen Aeres MBO geven les landbouwverkeer

2 januari 2018

Tweedejaars studenten van Aeres MBO Emmeloord (Loonwerk en Techniek) verzorgen lessen in het basisonderwijs over Veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer. De lessen vinden plaats op praktijklocaties om zo gevaarlijke situaties te simuleren.

Het doel van de lessen is om leerlingen van groep 7 en 8 te leren over hoe onveilig landbouwvoertuigen in sommige situaties kunnen zijn. En hoe kinderen in deze situaties veilig kunnen handelen. Denk hierbij aan het uitzwaaien van machines en de korte bocht van getrokken aanhangers en kieper.

Vier soorten machines

Voor de praktijkles hadden de studenten vier soorten machines mee; een ploeg, regenhaspel, kieper en een zelfrijder. Natuurlijk werd de ochtend afgesloten met een rondje op de trekker met alle kinderen. 

De lessen in Creil en Dronten zijn goed verlopen. De studenten waren erg tevreden. 'We hebben de kinderen echt iets kunnen leren'. De studenten zijn zelf beginnend bestuurder, dus ook voor hen is het heel leerzaam om hierover te vertellen. Daarbij ervaren ze de onveiligheid die kinderen voelen bij de grote voertuigen. De leerlingen maken de lessen op maat en verzorgen de lessen zelfstandig.

VOMOL-project

De lessen zijn onderdeel van het VOMOL-project, een landelijk project van Cumula. Landbouwvoertuigen zijn groot en hebben veel ruimte nodig op de weg. Weggebruikers weten niet wat ze moeten doen als ze een landbouwvoertuig tegenkomen onderweg óf de bestuurders van deze voertuigen hebben niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen in de buurt van hun voertuig. Het verkeersgedrag van alle weggebruikers is hierbij belangrijk. Door weggebruikers de gevaren op een veilige manier in het verkeer te laten ervaren, leren zij welk gedrag ze in het vervolg moeten vertonen als ze landbouwvoertuigen tegen komen. VOMOL richt zich op het verkeersgedrag van basisschoolleerlingen, hun ouders/verzorgers en huidige en toekomstige trekker bestuurders.

 

Landbouwvoertuigen