Bloem en groen stylist

Het bloemvak leeft. Van over de hele wereld komen mensen speciaal naar Nederland om hier onze bloemen, kunst en design te bewonderen. Natuurlijk en groen wonen speelt steeds meer de hoofdrol in het interieur. Er zijn talloze interieurbloggers en vloggers die hier gebruik van maken. Bij de mbo opleiding Bloem leer jij de natuur in huis te halen met verticaal groen, bloemen en planten. En hoe jij natuurlijke materialen en bloemen kunt omtoveren tot creatieve designs voor binnen en buiten. 

Na het behalen van je diploma kun jij een idee vertalen naar een vernieuwend product. Je weet hoe je sfeer en uitstraling aan een ruimte kunt geven en werkt graag met natuurlijke materialen. Heb jij gevoel voor (nieuwe) stijlen, opkomende trends en heb je zakelijk inzicht? Kies dan voor één van deze creatieve en inspirerende opleidingen. 

 

Opleiding
Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
Medewerker bloemist 2 BOL 2 bb of entreeopleiding
Vakbekwaam bloemist 3 BOL 3 kb, tl, gl of mbo-niveau 2
Bloem en groen stylist 4 BOL 3 tl, gl, overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of mbo-niveau 3
Ondernemer bloemist 4 BOL 3 tl, gl, overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of mbo-niveau 3

 

Medewerker bloemist

Niveau 2 - BOL 

Als Medewerker bloemist verzorg je de bloemen, planten en overige producten en maak je deze verkoopklaar. Je maakt eenvoudig bloemwerk en plantenarrangementen en leert bloemschikken. De afgeleverde goederen controleer je op kwaliteit. Je presenteert bloemen, planten en de overige producten in de winkel en onderhoudt de productpresentatie. Je verkoopt, werkt klantgericht en adviseert klanten of verwijst deze door.

Vakbekwaam bloemist

Niveau 3 - BOL 

Als Vakbekwaam Medewerker Bloemist ontwerp en maak je boeketten, bloemwerk en plantenarrangementen voor verschillende gelegenheden, zoals bruids- en rouwarrangementen. Je realiseert de winkelinrichting, presentatie en je verkoopt. Je koopt in en draagt zorgt voor de voorraad en logistiek.

 

Bloem en groen stylist

Niveau 4 - BOL 

Als Bloem en groen stylist heb je een eigen bedrijf, met of zonder medewerkers. Je maakt specialistisch bloemwerk voor bijzondere evenementen. Je hebt veel kennis van planten in het interieur en ontwerpt en maakt interieurbeplantingen. Styling van interieurs en terrassen met bloemwerk en plantenarrangementen behoort tevens tot jouw taken. Verticale tuinen voor binnen en buiten worden door jou ontworpen en aangelegd. Je werkt zowel voor de particulier als voor bedrijven. Je zorgt dat er toekomst in je bedrijf zit door in te spelen op de trends en ontwikkelingen in de sector. Daarnaast heb je administratieve, aansturende en ondersteunende werkzaamheden. Als manager heb je de algehele leiding en draag je de financiële risico’s van een eigen bedrijf. Je bent verantwoordelijk voor het financieel en strategisch management, het personeelsbeleid en in- en verkoop. Je hebt een leidinggevende en coördinerende houding. Er is tijdens de opleiding veel aandacht voor het starten van een eigen onderneming.

Ondernemer bloemist

Niveau 4 - BOL

Jij bent degene die een bloemenbedrijf laat bloeien. Je werkt zelfstandig en beschikt over vakkennis en creativiteit. Je leert bloemschikken en ander bloemwerk maken, zoals bruids- of rouwwerk. Je leert ook etaleren en presenteren, en zorgdragen voor een aantrekkelijke winkel. Je leert hoe je workshops verzorgt en bloemsierkunstdemonstraties. Daarvoor is kennis nodig over bloemen en planten, over de verzorging, over veilig en hygiënisch werken, over technieken, trends en kunstgeschiedenis en over verkoop. Je leert ook leiding geven en ondernemen. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands en rekenen en in de BOL ook Engels, biologie, informatica en ondernemersvaardigheden, zoals werk plannen, onderhandelen met leveranciers, en voorraadbeheer uitvoeren. In het laatste jaar kun je deelnemen aan een studentenonderneming.