Dierverzorging

De mbo opleiding Dierverzorging past bij jou als alle dieren jou even lief zijn. Je wilt leren werken met alle diergroepen: honden, katten, kinderboerderijdieren, kleine zoogdieren, reptielen, vogels, vissen, insecten en amfibieën. Als student van de mbo opleiding Dierverzorging leer je op verschillende niveaus praktische zaken over het hanteren, huisvesten, verzorgen en voeren van dieren. Je leert ook over ziektes, EHBO en voortplanting. Alles wat je doe tijdens mbo Dierverzorging op onze school, heeft direct of indirect met dieren te maken. Zie jij jezelf in de toekomst werken in een dierenspeciaalzaak, een kennel of pension, een dierentuin, op een kinderboerderij, bij een asiel of bij een dierenarts of dierenverzorger? Dan is de mbo opleiding dierverzorging iets voor jou! 

 

Opleiding
Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
Medewerker dierverzorging 2 BOL 2  bb of mbo niveau 1
Vakbekwaam medewerker dierverzorging 3 BOL 3  kb, tl, gl of mbo niveau 1
Bedrijfsleider dierverzorging 4 BOL 3  tl, gl, overgang havo 3 naar havo 4 of mbo-niveau 3

 

Medewerker dierverzorging

Niveau 2 - BOL 

Als Medewerker dierverzorging heeft alles wat je doet, direct of indirect, met dieren te maken. Dit is een mbo niveau 2 opleiding. Een medewerker dierverzorging voert, na een inwerkperiode, veelvoorkomende handelingen uit zoals het voeren, verzorgen, schoonmaken en het zorgen voor de leef en werkomgeving van dieren. Voor alle handelingen krijg je eerst een instructie. Werk je met meerdere mensen, dan heeft een dierverzorger of de bedrijfsleider de leiding.

 

Vakbekwaam medewerker dierverzorging

Niveau 3 - BOL 

Als Vakbekwaam medewerker dierverzorging word je opgeleid tot een vakman of vakvrouw op het gebied van dierverzorging. Dit is een mbo niveau 3 opleiding. Je neemt zelfstandig beslissingen over alle dagelijkse handelingen van het voeren en verzorgen van dieren en de terreinen. Je hebt kennis van de voortplanting bij verschillende dieren en weet hoe je hier mee omgaat, zodat er geplande en gezonde nakomelingen komen. Je kunt beginnende ziektes herkennen en weet wanneer je deskundige hulp moet inschakelen.

 

Bedrijfsleider dierverzorging

Niveau 4 -BOL

Als Bedrijfsleider dierverzorging wordt je opgeleid als een startende ondernemer die van vele markten thuis is op het gebied van dierverzorging. Dit is een mbo niveau 4 opleiding. Je kunt jouw afdeling of bedrijf vakkundig managen en de toekomst ervan veiligstellen. Uiteraard beheers je het beroep van dierverzorger uitstekend. Daarnaast geef je leiding aan medewerkers en ontvang je bezoekers en leveranciers. Je hebt een goed inzicht en je houdt je bezig met bedrijfseconomische keuzes rond het bedrijfsmatig houden van dieren. Je kunt het bedrijf probleemloos zelf runnen en lijnen uitzetten voor de toekomst. De opleiding is duidelijk gericht op het goed kunnen omgaan met gezelschapsdieren op bedrijfsmatig niveau.