Groene ruimte

Kijk op een mooie zomerdag om je heen en je ziet héél Nederland naar buiten trekken. Hoe klein ons land ook is, overal genieten mensen van aangelegde en onderhouden groene ruimtes. Denk aan sportvelden, recreatieplassen, vakantieparken en mooi ontworpen, aangelegde en onderhouden tuinen. Dagjesmensen en vakantiegangers komen massaal op deze locaties af. Als student van de mbo-opleiding Groene ruimte aan Aeres MBO Almere werk je aan deze groene omgeving.

De groene ruimte verandert. Waarden als ecologie, natuur in de stad, kleinschalige voedselvoorziening en hoe we omgaan met het milieu worden steeds belangrijker in het leven van alledag. Deze thema’s komen op alle opleidingsniveaus aan bod. Tijdens deze mbo-opleiding kun jij je VCA-licentie en je kettingzaag- en klein grondverzet certificaat behalen.

 

Opleiding
Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
Medewerker hovenier 2 BBL 2 Vmbo bb of entreeopleiding
Vakbekwaam hovenier 3 BOL/BBL 3 Vmbo kb, tl , gl of mbo-niveau 2
Opzichter, uitvoerder groene ruimte 4 BOL 3 Vmbo tl, gl, overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of mbo-niveau 3

 

Medewerker hovenier

Niveau 2 - BBL

Als Medewerker hovenier voer je na een instructie en opdracht alle mogelijke aanleg- en onderhoudswerkzaamheden uit. Soms werk je zelfstandig, maar meestal werk je in een team met een vakbekwaam groenvoorziener aan het roer. Groenvoorzieners kennen planten en weten hoe ze materialen, gereedschappen en machines veilig kunnen gebruiken. 

 

Vakbekwaam hovenier

Niveau 3 - BOL 

Als Vakbekwaam Hovenier werk je zowel binnen als buiten en werk je meestal voor een hoveniersbedrijf. Werk je met meerdere collega’s, dan heb jij vaak de leiding. Je hebt een brede praktische vakkennis: van planten en materialen tot gereedschappen en machines, van het ontwerpen van tuinen tot het realiseren van plannen. Een hovenier volgt de trends en weet die te vertalen naar vormen die passen in de tuinen van de klanten. Je moet kennis van planten, ontwerpen en bouwwerken hebben. Daarnaast moet jij jouw ideeën wat betreft vorm of kleur ook zelf kunnen uitvoeren. Het contact met klanten behoort ook tot de dagelijkse werkzaamheden. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding waarin je leert hoe je projecten in het groen realiseert. 

 

Opzichter, uitvoerder groene ruimte

Niveau 4 - BOL 

Als Opzichter, uitvoerder groene ruimte werk je voor een hoveniersbedrijf of je bent eigen baas. Het werk is een combinatie van voorbereidend bureauwerk, calculatie, leidinggeven en uitvoerend buitenwerk. Je bent niet bang voor een beetje modder of hard werken. Je bent (eind)verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. Maar ook de verkoopadministratie en marketing, pr en reclame behoren tot je taken. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding waarin je leert hoe je een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf kunt runnen.