Loonwerk & Techniek

Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
2 BOL/BBL 2 jaar Vmbo BB / entreeopleiding
3 BOL/BBL 3 jaar Vmbo KB / (G)TL
4 BOL 3 jaar (G)TL

Medewerker agrarisch loonwerk en techniek

Niveau 2 - BBL & BOL

Samen met collega's klaar je grote, mechanische klussen bij agrarische bedrijven en in het openbaar groen of in de agrarische sector. Jij weet hoe je het materieel, zoals trekkers, aan de omstandigheden en het weer aanpast. Je kunt er veilig mee rijden het verkeer. Ook onderhoud hoort bij je werk.

Tijdens je opleiding leer je machines en werktuigen bedienen en onderhouden. Je leert transporteren, rijden, afstellen en schoonmaken. Natuurlijk leer je alles over grondwerk en teelt. Omdat je werkgever moet weten of alles goed gaat, leer je hoe je praat over het werk.

‘Het mooie van een loonbedrijf? Lekker in de praktijk bezig zijn. Er is altijd wel werk, je gaat van klant naar klant.’ Yoran, Loonwerk en techniek BOL niveau 2

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk en techniek

Niveau 3 - BBL & BOL

Als Vakbekwaam medewerker Agrarisch Loonwerk werk je voornamelijk bij agrarische bedrijven. Je maakt de werkplanning, verdeelt taken en ziet erop toe dat de klant tevreden is over het werk. Met jouw vakmanschap kun je de grote machines bedienen in alle weersomstandigheden en er veilig mee werken. Ook kun je ze onderhouden.

Omdat je nooit alleen werkt, moet je ook leren om het werk te organiseren. Je maakt een planning en stuurt anderen aan. Je rapporteert aan je werkgever en de opdrachtgever. Natuurlijk zijn techniek en machinevaardigheden jouw hoofdvakken. Je leert bijvoorbeeld koppelen, transporteren en afstellen. Onderhoud verbetert de inzetbaarheid. De machines waarmee je werkt hebben betrekking op teelt en grondwerk.

Ondernemer agrarisch loonwerk en techniek

Niveau 4 - BOL

Als ondernemer agrarisch loonwerk heb je straks de algemene leiding van een gemechaniseerd loonbedrijf. Het werk is afwisselend: een combinatie van voorbereidend bureauwerk, leidinggeven en uitvoerend buitenwerk. Je werkt bij agrarische bedrijven, zowel bij akkerbouwers als bij veehouders. Jij bent degene die het werk organiseert, begeleidt en controleert. Natuurlijk kun je met jouw vakmanschap de grote machines bedienen in alle weersomstandigheden en er veilig mee werken.

Tijdens de opleiding leer je over techniek, de bediening en onderhoud van de machines. Ook komt aan bod:"grondwerk, zaaien en oogsten. En daarnaast leer je leidinggeven, overleggen en hoe je onderhandelt met opdrachtgevers en leveranciers. Bij het ondernemerschap komen ook financiën en wet- en regelgeving aan de orde.

‘Opvallend is hier de persoonlijke omgang met leerlingen en collega’s. Iedereen loopt gemakkelijk bij elkaar naar binnen. Ook met ouders is er open contact.’ Marije Breman, docent Nederlands, examenklassen niveau 3 en 4

Meelopen

Ben je benieuwd of de mbo opleiding bij je past, je bent altijd welkom om een dag mee te lopen. Je proeft dan de sfeer, praat met medestudenten en beleeft hoe het er écht bij ons aan toe gaat. We proberen je zó in te delen dat je helft van de dag theorielessen volgt, en de andere helft van de dag praktijklessen. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

Ben je enthousiast, meld je hier aan voor de mbo opleiding.