Paardenhouderij

Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
3 BOL
3 jaar Vmbo KB / (G)TL
4 BOL 3 jaar (G)TL

Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Niveau 3 - BOL

Je bent verantwoordelijk voor de verzorging, voeding en gezondheid van paarden op een manege of (pension)stal. Ook kun je het bedrijf enkele dagen zelfstandig runnen. Je zorgt voor de dagelijkse beweging van de paarden door gebruik te maken van de stapmolen, het longeren of rijden. Je kunt beginnende ziektes herkennen en weet wanneer je deskundige hulp moet inschakelen.

Tijdens de opleiding leer je alles over paardenverzorging: van EHBO bij paarden tot fokkerij en gezondheidsleer. Ook leer je over gedrag, trainen en longeren. Je leert hoe je paarden in goede conditie houdt en hoe je ervoor zorgt dat mensen zich prettig voelen op het bedrijf. Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk als je leveranciers, de dierenarts en de hoefsmid ontvangt. Verder geef je voorlichting over de paarden en hun verzorging en organiseer je activiteiten.

‘Al vanaf mijn vierde is er de interesse in paarden. Ik wil later een eigen bedrijf, een fokkerij met een handelsstal.’ Britt, Paardenhouderij BOL niveau 3

Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Niveau 4 - BOL

Als bedrijfsleider paardenhouderij ben je van vele markten thuis en kun je een bedrijf probleemloos zelf runnen. Uiteraard ken je het paardenvak van haver tot gort en heb je te maken met de dagelijkse zorg voor paarden, de faciliteiten en de (strategische) bedrijfsvoering.

Tijdens de opleiding leer je hoe je een bedrijf runt. Goede communicatie is daarbij belangrijk. Naast managementvaardigheden is het verzorgen en het trainen van paarden een belangrijk deel van je werk. Je leert alles over het welzijn van paarden en hun verzorging, fokkerij, voortplanting, gedrag, trainen en longeren. Daarnaast geef je voorlichting over paarden en hun verzorging. Je leert ruiters instructie geven, activiteiten organiseren en plannen. Jij zorgt dat het bedrijf goed draait.

‘Op de manege tijdens stage was het gezellig en we mochten veel doen: instructie geven, zelf rijden en longeren.’ Jesse, Paardenhouderij BOL niveau 4

 

Meelopen

Ben je benieuwd of de mbo opleiding bij je past, je bent altijd welkom om een dag mee te lopen. Je proeft dan de sfeer, praat met medestudenten en beleeft hoe het er écht bij ons aan toe gaat. We proberen je zó in te delen dat je helft van de dag theorielessen volgt, en de andere helft van de dag praktijklessen. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

Ben je enthousiast, meld je hier aan voor de mbo opleiding.