Teelt en Groene Technologie

Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
2 BOL & BBL 2 jaar Vmbo BB / entreeopleiding
3 BOL & BBL 3 jaar Vmbo KB / (G)TL
4 BOL 4 jaar (G)TL

Medewerker akkerbouw

Niveau 2 - BBL & BOL

Gewassen kweken en verzorgen, dat vraagt elk seizoen werkzaamheden die groei en opbrengst bevorderen. Als agrariër weet je wat er wanneer moet gebeuren: voorbereidend grondwerk, onderhoud, oogst en transport. Dat leer je in deze opleiding. Een medewerker akkerbouw zorgt bijvoorbeeld voor teelt van graan, maïs of bieten, van paprika, bloemen, fruitbomen of van andere gewassen. De plantopleidingen van Aeres MBO Emmeloord zijn dan vooral gericht op akkerbouw. Je leert er ook trekkers en heftrucks bedienen en onderhouden. Er wordt nauw samengewerkt met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap.

‘Ik werk al vier jaar op een akkerbouwbedrijf en ik zocht een opleiding die erbij past. Die heb ik hier gevonden, het bevalt goed. Er worden alle kansen gegeven om te leren en hogerop te komen.’ Yoran, Akkerbouw BOL niveau 2

Vakbekwaam medewerker Plant en Business

Niveau 3 - BBL & BOL

Als vakbekwaam medewerker plant en business zorg je voor teelt van gewassen op de akker of in de kas. Je weet leert in de opleiding over gewassen, materialen, gereedschappen en machines. Als vakbekwaam medewerker heb je veel vakkennis, kun je leidinggeven en werk organiseren. In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven is de opleiding recent vernieuwd en nu ook geschikt als je in periferie aan de slag wilt. Ook wordt nauw samengewerkt met het Centrum voor Innovatief Vakmanschap.

‘Een van de docenten is biologisch akkerbouwer. Er zijn dan soms wel leuke discussies over nieuwe ontwikkelingen en wat medeleerlingen daarvan vinden.’ Gerard, Akkerbouw BOL niveau 3

Vakexpert Plant en Business

Niveau 4 -  BOL

Onze opleiding voor de vakexpert is recent vernieuwd, zowel qua inhoud als qua onderwijsaanpak. Dit alles in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Wij bieden een breed opleidingsprogramma, met relevante, actuele kennis aan de hand van vele voorbeelden en opdrachten uit de praktijk. Binnen de opleiding heb je diverse keuze- en specialisatiemogelijkheden. Als je later een agrarisch bedrijf wilt overnemen, dan is dit vanouds de perfecte opleiding voor jou.

Je leert om leiding te geven aan (de medewerkers van) het bedrijf en het managen van alle bedrijfsactiviteiten. Maar er is ook uitdagend en interessant werk voor handen in de periferie. Denk bijvoorbeeld aan de toelevering van zaaizaad en pootgoed, de bestrijding van ziekten en plagen, de verkoop van meststoffen, de financiële en administratieve bedrijfsbegeleiding en de opslag, verwerking en (internationale) handel van geoogste producten. Deze sector innoveert in hoog tempo door intensive ketensamenwerking en de toepassing van nieuwe kennis en technologie. Dat vraagt om mensen die voortdurend kunnen en willen blijven leren. En als je dan bent afgestudeerd, dan zitten de bedrijven te springen om jouw kennis en ervaring. Succes verzekerd!

Meelopen

Ben je benieuwd of de mbo opleiding bij je past, je bent altijd welkom om een dag mee te lopen. Je proeft dan de sfeer, praat met medestudenten en beleeft hoe het er écht bij ons aan toe gaat. We proberen je zó in te delen dat je helft van de dag theorielessen volgt, en de andere helft van de dag praktijklessen. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

Ben je enthousiast, meld je hier aan voor de mbo opleiding.