Een medewerker teelt weet alles over plant- en pootgoed en zaaien, oogsten, bewaren en opslaan van gewassen. Veel producten beginnen bij de teelt. Zaadjes worden gewassen op de akkers, gewassen worden producten. Als medewerker teelt kun jij daar een bijdrage aan leveren. 

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Op school en tijdens je stage leer je van alles over plant- en pootgoed en zaaien, oogsten, bewaren en opslaan van gewassen. Ook bemesting, gewasbescherming, gewas-bewerking, ziekte en plagen komen aan de orde. Je leert hoe je watergangen onderhoudt en kunt grondbewerking of substraat voorbereiden. Op het programma staan verder onderwerpen als communicatie en computergebruik. Als je klaar bent, kun je bovendien tractor en heftruck rijden, werktuigen gebruiken en onderhouden.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Toekomst Mogelijke beroepen 
Loonwerker of bedrijfsverzorger bij een akkerbouwbedrijf, groentekweker of een vollegronds-teeltbedrijf.

Vervolg na je studie
Met een diploma medewerker teelt kun je door naar de opleiding vakbekwaam medewerker teelt op niveau 3. Natuurlijk kun je ook gaan werken.