Medewerker voeding en technologie

Interessegebied
Food
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 2

Vind je het leuk om met voeding bezig te zijn? Dan is medewerker voeding en technologie echt iets voor jou! Bij deze opleiding leer je alles over het  bewerken van grondstoffen en het verwerken en inpakken van producten. Daar draait alles om bij voeding. Hygiëne en kwaliteitscontroles zijn daarbij onmisbaar. 

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Tijdens je opleiding leer je alles over het bewerken van grondstoffen en het verwerken en inpakken van de producten. Daarnaast leer je hygiënisch te werken en kwaliteitscontroles uit te voeren op het product en het productieproces. Je kunt goed met de machines omgaan en ze schoonmaken en onderhouden. Ook leer je om te gaan met klanten en het werken met de kassa.

Op school en tijdens je stage leer je van alles over het bereiden van voedsel. Je kunt apparatuur bedienen en instellen en weet veel over producten en bederfelijkheid. Ook omdat je te maken krijgt met collega’s en klanten, staan zaken als werkoverleg, omgaan met klanten en het gebruik van de kassa op het lesprogramma. Als je klaar bent, weet jij hoe belangrijk de controle van de bereiding en het eindproduct is. Bestellingen opnemen gaat je goed af, net als rekenen en het maken van reclamemateriaal.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Mogelijke beroepen 
Medewerker bij een cateringbedrijf, zuivelboerderij, restaurant, visverwerker, instellingskeuken of snackbar. 

Vervolg na je studie
Met een diploma medewerker voeding en technologie kun je door naar de opleiding op niveau 3. Natuurlijk kun je ook gaan werken.