Medewerker voeding en technologie - voedingsoperator

Mijn niveau
Mbo niveau 2
Ik zoek
BBL (werken en leren)
Mijn interesse
Voeding en gezondheid
Duur
2 jaar

Wil jij alles weten over voeding? Van de bereiding tot de verkoop? Maar heb je geen zin om hele weken op school te zitten? Dan hebben wij de opleiding die bij jou past! Tijdens deze praktische opleiding stomen we je in 2 jaar klaar tot voedingsoperator. Er zijn veel leuke banen te vinden met deze opleiding en de kans dat je met deze opleiding direct een baan vindt is 95%. 

Duur: Deze opleiding duurt twee jaar.

Toelatingsvoorwaarden: 

  • Vmbo-diploma van kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg.
  • Een diploma entreeopleiding of basisberoepsopleiding (niveau 2).
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
Talent voor groei

Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding draait alles om voeding. Zodra je klaar bent met deze opleiding weet je hoe je voedsel moet bereiden. Je weet veel over de voedingsmiddelen en bederfelijkheid. Je leert grondstoffen te bewerken, hoe je producten kunt inpakken en verwerken en hoe je de machines moet instellen, bedienen, schoonmaken en onderhouden. Daarnaast alles wat je moet weten over hygiëne en kwaliteitscontrole. Ook leer je op een nette manier omgaan met klanten en collega’s. Hiervoor leer bijvoorbeeld hoe je bestellingen opneemt en hoe je de kassa gebruikt. Naast al deze praktijkgerichte lessen volg je ook de standaard vakken, zoals Nederlands en rekenen.

De nadruk bij deze BBL-opleiding ligt op leren in de praktijk. Vier dagen loop je stage bij een erkent leerbedrijf. Bij dit bedrijf heb je een praktijkopleider die je wegwijs maakt, je helpt als je vragen hebt en je stimuleert als het lastig is. Hierdoor leer je door te doen. De andere dag ga je naar school. Op deze dag krijg je les, maak je opdrachten (meestal met samen met klasgenoten) waarin je de theorie uit de lessen in de praktijk brengt. Daarnaast ga je zelf werken aan leerwerkopdrachten. Dit zijn opdrachten waarbij je de theorie gaat toepassen of opzoeken in het bedrijf waar je stageloopt of werkt. Je gaat op zoek naar de informatie die nodig is om deze opdracht te maken. Hierbij kun je hulp krijgen van je praktijkopleider (dit is degene die je begeleidt op het bedrijf waar je stageloopt of werkt).
 

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Na deze opleiding ben jij een expert in het onderhouden van machines en de productie van voedingsmiddelen. Zodra jij deze opleiding hebt afgerond kun je bij een Food-bedrijf aan de gang. Je kunt ervoor kiezen om bij een groot voedingsmiddelenbedrijf aan de slag te gaan of als medewerker bij een zuivelboerderij, restaurant, instellingskeuken of snackbar te gaan werken.

Specifiek voor Aeres MBO Ede