Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Mijn niveau
Mbo niveau 1
Ik zoek
BBL (werken en leren)
Mijn interesse
Voeding en gezondheid
Duur
1 jaar

Het bewerken van grondstoffen en het verwerken en inpakken van producten. Daar draait alles om bij voeding! Hygiëne en kwaliteitscontroles zijn daarbij onmisbaar. Vind je het leuk om met voeding bezig te zijn? Kies dan voor assistent horeca, voeding of voedingsindustrie. 

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Tijdens je opleiding leer je alles over het bewerken van grondstoffen en het verwerken en inpakken van de producten. Daarnaast leer je hygiënisch te werken en kwaliteitscontroles uit te voeren op het product en het productieproces. Je kunt goed met de machines omgaan en ze schoonmaken en onderhouden. Ook leer je om te gaan met klanten en het werken met de kassa.

Op school en tijdens je stage leer je van alles over het bereiden van voedsel. Je kunt apparatuur bedienen en instellen en weet veel over producten en bederfelijkheid. Ook omdat je te maken krijgt met collega’s en klanten, staan zaken als werkoverleg, omgaan met klanten en het gebruik van de kassa op het lesprogramma. Als je klaar bent, weet jij hoe belangrijk de controle van de bereiding en het eindproduct is. Bestellingen opnemen gaat je goed af, net als rekenen en het maken van reclamemateriaal.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toelatingseisen entreeopleidingen 

Heb je geen vooropleiding? Dan kun je de entreeopleiding volgen. Dit is een brede opleiding voor mensen die het liefst met hun handen werken en graag leren in een praktijkomgeving. Je krijgt onderwijs op school en in de beroepspraktijk. Daarbij krijg je een (individuele) coaching en loopbaanbegeleiding.

Om een Entreeopleiding te volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent op 1 augustus 2022 minimaal 16 jaar oud
  • Je kunt niet toegelaten worden tot een opleiding op de niveaus 2, 3 en 4

Toekomst

Met dit diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan de slag als assistent medewerker bij een cateringbedrijf, zuivelboerderij, (afhaal)restaurant, visverwerker, instellingskeuken, snackbar of bakkerij. Of je kunt doorleren op niveau 2.