Groene ruimte

Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
2 BOL / BBL
2 jaar Vmbo BB / entreeopleiding
3 BOL / BBL
3 jaar Vmbo KB / (G)TL
4 BOL / BBL
3 jaar (G)TL

Medewerker hovenier

Niveau 2 - BBL & BOL

Als medewerker hovenier onderhoud en leg je de groene ruimte aan. Je bent vaak buiten aan het werk, samen met collega's. Je kent de planten en weet hoe je materialen, gereedschappen en machines veilig kunt gebruiken. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor praktijk. Je lleert werktuigen als kettingzagen bedienen en onderhouden. Je leert alles over grondwerk, het poten van planten en de aanleg van vijvers en verlichting. Het plannen van werk en het praten over wat je gedaan hebt, zijn ook belangrijke vaardigheden waarin je opgeleid wordt.

Vakbekwaam hovenier

Niveau 3 - BOL & BBL

Als vakbekwaam hovenier volg je de trends en weet je die te vertalen naar vormen die passen in de tuinen van de klanten. Je hebt veel kennis van planten, ontwerpen en bouwwerken en kunt jouw ideeën over vorm en kleur uitvoeren. Je hebt een brede praktische vakkennis van planten en materialen en gereedschappen en machines. Tijdens de opleiding zit je niet de hele tijd in de schoolbanken maar ben je veel bezig in de praktijk. Je werkt in groepjes aan verschillende projecten waarin je zelfstandig de groene ruimte leert inrichten. Je leert alles over grondwerk, het poten van planten en de aanleg van vijvers en verlichting. Je leert werktuigen als kettingzagen bedienen en onderhouden. Als vakbekwaam medewerker zijn communicatieve vaardigheden ook belangrijk. Je leidt dingen in goede banen en rapporteert aan de opdrachtgever of werkgever.

Opzichter - uitvoerder

Niveau 4 - BOL

Je werkt aan de aanleg en het onderhoud van (bedrijfs)tuinen en (sport)parken. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget. Je werkt als uitvoerend leidinggevende voor een hoveniersbedrijf of als eigen baas. Het is een combinatie van voorbereidend bureauwerk, leidinggeven en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines.

Je leert alles over onderhoud en aanleg: snoeien, gazononderhoud, plantsoenen bijhouden, tekenen, bestek lezen en landmeten. Je leert het werk organiseren, coördineren en controleren. Je zorgt dat het werk uitgevoerd wordt volgens de veiligheidseisen en de planning. Daarom zijn communicatieve vaardigheden belangrijk. Hoe stuur je mensen aan en hoe grijp je in als je problemen signaleert?

Meelopen

Ben je benieuwd of de mbo opleiding bij je past, je bent altijd welkom om een dag mee te lopen. Je proeft dan de sfeer, praat met medestudenten en beleeft hoe het er écht bij ons aan toe gaat. We proberen je zó in te delen dat je helft van de dag theorielessen volgt, en de andere helft van de dag praktijklessen. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

Ben je enthousiast, meld je hier aan voor de mbo opleiding.