Melkveehouderij

Als het om melkveehouderij gaat is Nederland een toonaangevend. In kwaliteit en dierwelzijn loopt Nederland ver voorop. Op het gebied van mechanisatie en digitale hulpmiddelen is de Nederlandse veehouderij vooruitstrevend. Een prachtige sector dus om in te werken. In onze melkveehouderijopleiding wordt gewerkt met een praktijkcarroussel. Je krijgt les van 8 topmelkveehouders. Je leert zo in de praktijk wat er komt kijken bij een melkveehouderij en welke verschillen er zijn.
Niveau
BOL/BBL
Duur
Vooropleiding
2 BOL
2 jaar Vmbo BBL / entreeopleiding
3 BOL
3 jaar Vmbo KB / (G)TL
4 BOL  3 jaar (G)TL

Medewerker melkveehouderij

Niveau 2 - BOL 

Een medewerker veehouderij voert veel voorkomende handelingen uit op een melkveebedrijf. Denk aan verzorgen, voeren en melken van de dieren en het onderhoud van de stal. Werk je met meerdere mensen, dan heeft een vakbekwaam dierverzorger of bedrijfsleider de leiding.

De opleiding is gericht op het commerciële veehouderijbedrijf en dus niet op de recreatieve dierverzorging. Binnen de opleiding leer je alles over de verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting. Daarnaast leer je over gereedschap en het gebruik en onderhoud van melkmachines en leefomgeving. Omdat je niet alleen werkt, leer je communiceren over het werk. Voor het overzicht is het belangrijk dat je informatie kunt verzamelen en registreren.

‘Ik word blij van goed contact met de studenten en dat je ze ziet groeien in de twee of drie jaar dat ze hier op school zitten. Er is veel met ze gebeurd als ze hier weer weggaan.’ Gerdien Heere, docent veeteelt (mineralen, management, automatisch melken en alles met stage)

Dierverzorger melkvee

Niveau 3 - BOL

Als dierverzorger melkvee zorg je voor topvee met een goede melkproductie. Je houdt de dieren in goede conditie, zorgt dat het bedrijf efficiënt draait en mensen zich er goed voelen. Je verzorgt zelfstandig de dieren, hun leefomgeving en de bijbehorende werkruimten. Je kunt beginnende ziektes herkennen en weet wanneer deskundige hulp nodig is.

Tijdens de opleiding leer je alles over de verzorging van melkvee, diergezondheid en geplande voortplanting. Daarnaast leer je over grasland en voederwinning. Je leert (melk) machines en gereedschap veilig gebruiken. Je leert omgaan met leveranciers en bijvoorbeeld de dierenarts. Je kunt collega's begeleiden en instrueren en activiteiten plannen. Je kunt informatie verzamelen en registreren. Dit alles binnen de afgesproken procedures.

Melkveehouder/voorlichter/adviseur

Niveau 4 - BOL

Als veehouder ben je verantwoordelijk voor alles wat er op het bedrijf gebeurt. Je zorgt dat het bedrijf gezond blijft en regelt het netwerk, de contacten en houdt de markt in de gaten. Uiteraard heb je te maken met de dagelijkse verzorging van de dieren, maar je kijkt ook verder. Je kunt vanuit je visie een strategie voor het bedrijf uitzetten.

We dagen je tijdens de opleiding uit om je horizon als ondernemer en als mens te verbreden. Je opleiding bestaat uit praktijk en theorielessen. Daarnaast leer je managementvaardigheden zoals het ontwikkelen van beleid, het instrueren van medewerkers en zorg voor de financiële levensvatbaarheid.

‘‘Ik werk graag met mijn handen. Hier leer ik ook hoe ik een eigen bedrijf moet runnen, financieel, hoe je moet omgaan met zieke dieren en hoe je een stal kunt bouwen.’ Sybren, Melkveehouderij niveau 4

 

Meelopen

Ben je benieuwd of de mbo opleiding bij je past, je bent altijd welkom om een dag mee te lopen. Je proeft dan de sfeer, praat met medestudenten en beleeft hoe het er écht bij ons aan toe gaat. We proberen je zó in te delen dat je helft van de dag theorielessen volgt, en de andere helft van de dag praktijklessen. Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden

Ben je enthousiast, meld je hier aan voor de mbo opleiding.