Aeres MBO Agrarisch loonwerk oogsten

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk

Interessegebied
Groen
Interessegebied
Loonwerk en techniek
Interessegebied
Teelt
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 3

Als vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk werk je graag met geavanceerde trekkers en groot materieel. Vaak is dat op een agrarisch bedrijf, in akkerbouw of veeteelt, waar je gevraagd wordt voor specialistisch werk. Dat vraagt behendigheid met uiteenlopende machines. Je zorgt dat de klant tevreden is over het werk. Je weet hoe je de machines instelt en hoe je er veilig mee werkt. Werk je met collega's dan heb jij als meewerkend voorman vaak de leiding.

Ontdek Loonwerk en Techniek

Wat ga je leren?

Je leert van alles over de machines waar je mee werkt en de juiste afstemming ervan op de teelt, de grond of het weer. Je leert ook over andere agrarische zaken zoals de gewassen, het erf en de gebouwen. Er zijn veel praktijklessen op oefenlocaties, en je leert dan over techniek, reparatie en onderhoud van het materiaal en over veilig werken met de grote machines. Je leert werkplanningen maken en taken verdelen. Je krijgt in de opleiding algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, economie, loopbaan en burgerschap, bedrijfshulpverlening en studieloopbaanbegeleiding. Je kunt extra certificaten halen zoals VCA, spuitlicenties, een trekkerrijbewijs en het heftruckcertificaat.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Met je diploma kun je aan het werk bij loonbedrijven die meestal specialistisch werk uitvoeren in de landbouw, bij oogst of teeltvoorbereiding bijvoorbeeld. Dat kan als chauffeur of kraanmachinist. Je kunt op een groot agrarisch bedrijf terecht komen of werk vinden in de groensector of de weg- en waterbouw. Werk je met collega's dan heb jij vaak de leiding als meewerkend voorman.

Met deze opleiding zijn je baankansen ruim voldoende. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Emmeloord

  • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Ondernemer agrarisch loonwerk (BOL en BBL) op mbo-niveau 4. Je kunt ook naar een machinistenopleiding of een monteursopleiding.

  • Als je bij ons een opleiding gaat volgen ontvang je in oktober een schoolnota. Hierin staat een overzicht van de vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld excursies, kluisjes en verzekeringen. Je kunt zelf bepalen welke diensten je wilt afnemen, bijvoorbeeld of je een kluisje wilt of niet.
  • Stage (BPV) volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.

    Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor jouw stage, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in je stage op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten. In een BPV-week heb je dus geen les, maar ‘beroepspraktijkvorming’. In de BPV-week loop je dus stage op je leerbedrijf. Het eerste jaar loop je een dag in de week stage. 

  • De opleiding Loonwerk en Techniek heeft een sterke band met de loonwerkbedrijven in de buurt. Om ervoor te zorgen dat je leert werken met de nieuwste machines, mag de school steeds machines ophalen bij bedrijven. Zo leer je veel merken en machines kennen en zijn de lessen afwisselend. 

    Landbouwmechanisatiebedrijf Rotink uit Emmeloord stelt elk jaar een gloednieuwe Nieuw Holland trekker ter beschikking aan de studenten mbo Loonwerk en Techniek.