De Groene Stad

Groen in een stad draagt bij aan de kwaliteit van leven, het houdt de mensen die er wonen gezond. Naast dat de natuur mooi is, bieden planten en bomen oplossingen voor maatschappelijke problemen. Wist je dat de vergroening in een stedelijke omgeving invloed heeft op de klimaatverandering, het vestigingsklimaat en het tegengaan van geluidsoverlast?

Waarden als ecologie, natuur in de stad, kleinschalige voedselvoorzieningen en hoe we omgaan met het milieu worden steeds belangrijker. Jij kunt het verschil maken met onze brede groene mbo opleiding ‘De Groene Stad’.

Na het basis jaar van deze mbo groen opleiding kies je een profiel om je verder in te specialiseren:

- De levende tuin
- Het levende gebouw

De profielen worden verderop verder toegelicht. 
Spreekt deze opleiding je aan? Schrijf je dan in bij Vakbekwaam hovenier (BOL) of Opzichter/uitvoerder groene ruimte (BOL)
Samen met jou kijken we - na aanmelding - welk niveau het beste bij je past.

Download hier de brochure voor De Groene Stad

Werken en leren binnen de Groene Ruimte

Naast de groene opleiding 'De Groene Stad', bieden wij ook de volgende (BBL) opleidingen binnen Groene Ruimte:

- Medewerker hovenier 
- Vakbekwaam hovenier

Video Groene Stad

Profiel: De levende tuin - niveau 3/4

Als opzichter/uitvoerder levende tuin werk je aan de aanleg en de ontwikkeling van tuinen, kasteeltuin, instellingstuin en groene steden. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk.

Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor, haalt projecten binnen en voert ze uit. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. Je leert verder hoe je een groenvoorzieningsbedrijf runt. Tijdens je opleiding kun je een VCA-licentie halen.

Profiel: Het levende gebouw - niveau 3/4

Vond je het subtropisch zwemparadijs van de afgelopen zomervakantie ook zo mooi? Dan is de opleiding het levende gebouw wellicht wat voor jou.

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het vergroenen van gebouwen, zoals bijvoorbeeld winkelcentra, ziekenhuizen en scholen. Je leert groene ruimtes in te richten en groene daken en wanden te maken. Je leert alles over planten en hun impact, je werkt veel met techniek installeert automatische irrigatiesystemen en bedient ze via een app.


Je bedenkt groene oplossingen voor het mooier en gezonder maken van de omgeving. De gebouwen van de toekomst zijn slimme gebouwen vol met planten en techniek en bieden oplossingen voor allerlei klimaatproblemen zoals luchtverontreiniging en slim omgaan met regenwater. Levende gebouwen zorgen voor meer schaduw en verkoeling tijdens hete zomers. Planten in gebouwen zuiveren de lucht en verhogen, reguleren de luchtvochtigheid. Mensen voelen zich beter in een groene omgeving. De toegenomen interesse voor levende gebouwen zorgt voor nieuwe markten voor levend groen en toepassingen

De vraag naar deskundige vergroeners zal steeds groter worden. In drie jaar tijd haal je je diploma mbo 3 of 4 en je kunt direct aan de slag.

 

Groene Ruimte

Bij deze opleidingen leer je veel over het ontwerp, aanleg en onderhoud van de veelzijdige groene ruimtes. Waarden als ecologie, natuur in de stad, voedselvoorzieningen en hoe we omgaan met het milieu worden steeds belangrijker. Deze thema's komen op alle opleidingsniveaus binnen Groene Ruimte aan de orde.

Als groenspecialist draag je bij aan de kwaliteit van de leefomgeving, de gezondheid van de mensen en het in stand houden van de biodiversiteit.