Ben jij klaar om het verschil te maken en wil jij aan de slag met de oplossingen van morgen? Ben jij creatief en innovatief en wil jij bouwen aan een groenere wereld? Dan is Aarde en klimaat dé opleiding voor jou. Tijdens deze veelzijdige en ondernemende opleiding, werk je op een praktische manier aan een klimaatbestendige leefomgeving. Je leert tijdens de opleiding alles over water, de bodem, ecologie, klimaat, het lezen van kaarten en het inzetten van tekenprogramma’s. 
Talent voor groei

Wat ga je leren?

Tijdens deze studie leer je zelfstandig gegevens over water, bodem en ecologie in het veld te verzamelen. Daarbij gebruik je verschillende apparatuur (grondboor, Laser, Drone) en apps om de gegevens op te slaan. Met de gegevens leer je klimaat-vraagstukken inzichtelijk te maken, aan te pakken en de ideeën met creativiteit op te lossen. Denk hierbij aan het maken van een bodemdalingskaart, het uitvoeren van een inrichtingsplan om piekbuien op te vangen of het maken van een filmpje over de effecten van droogte/hitte. 

In de opleiding werken we aan verschillende projecten van echte opdrachtgevers. Tijdens het uitvoeren van deze opdrachten leer je aansturen, organiseren, coördineren en controleren. 

  • Duur: 3 jaar
  • BOL: Ja / BBL: Nee
  • Toelatingseisen: vmbo-diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg. Mbo-diploma niveau 4.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Je kunt na de opleiding bij verschillende bedrijven aan het werk, in veel uiteenlopende functies. Zo kun je aan het werk als dataverzamelaar Geo-informatie, projectmedewerker GIS 
(Geografisch Informatie Systeem), medewerker educatie en voorlichting klimaatadaptatie, assistent projectleider of als werkvoorbereider water, bodem en klimaatadaptatie.

Vervolg na je studie
Na je studie kun je doorleren in het hbo. Deze mbo-opleiding is zo afgestemd, dat je direct in het tweede leerjaar van de hbo-studie bij Aarde en klimaat bij Aeres Hogeschool kan instromen. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: