Aeres MBO Groene ruimte elektrische snoeischaar

Een medewerker hovenier is een echt buitenmens. Je bent bezig met de aanleg en onderhoud van particuliere tuinen, maar ook van parken, plantsoenen, sportparken, groenstroken. Je maait gras, verzorgt planten, legt sierbestrating aan en snoeit bomen en struiken. Je leest ontwerptekeningen, gaat landmeten en groenaanleg voorbereiden met je collega’s en je gebruikt allerlei machines. Dat doe je bij een hoveniersbedrijf, bij de afdeling groenvoorziening van de gemeente of bijvoorbeeld voor een sportveldenbeheerder. Meestal werk je samen met collega’s onder leiding van een vakbekwaam hovenier.

Wat ga je leren?

Je leert in de opleiding over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je krijgt een brede groene basis, waarbij je van alles leert over natuur, bodem en water. Je leert met collega’s samen te werken en je leert werk uit te voeren in overleg met een klant. Je werkt veel buiten, in de praktijk. Je leert daarbij hoe je gereedschappen en machines veilig kunt gebruiken. Je krijgt in de opleiding behalve plantenkennis en vakkennis ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, techniek, sport en studieloopbaanbegeleiding. Je kunt nog extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als medewerker hovenier aan het werk bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en groen. Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeente of waterschap. Je kunt ook als groenmedewerker aan de slag bij bungalowparken, sportveldbeheerders, golfbanen of natuurorganisaties.
Met deze opleiding zijn je baankansen ruim voldoende. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Almere