Als hoefsmid ben je gespecialiseerd in de zorg voor goede hoeven van paarden. Je weet veel van paarden, maar smeden, bekappen en beslaan zijn je belangrijkste taken. Je ziet direct hoe je dat bij een paard het beste kunt aanpakken. Vaak ben je zelfstandig ondernemer.

Wat ga je leren?

Je leert over de bouw en functie van het beenwerk en de gangen van paarden en het daarbij behorende hoefbeslag. Je krijgt praktijklessen op de smederij van het paardencentrum. Ook leer je communiceren en voorlichting geven over paarden en hoefverzorging. Verder van alles over smeden zelf, hoefziekten, gereedschappenkennis en beoordeling paard. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie en ondernemingsplan.

BBL

Je gaat over het algemeen 1 dag per week naar school. Verder heb je een arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 24 uur per week en voor minimaal 120 dagen per jaar bij een opleidingsbedrijf dat een erkenning heeft in het register van Stagemarkt.nl voor de opleiding waarop je staat ingeschreven. 

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen.  Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2020-2021 download je hier

Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

 

Toekomst

Je kunt als hoefsmid werken bij een hoefsmederij, in een paardenkliniek of als zelfstandig ondernemer.

Voor deze opleiding zijn baankansen nog onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Als je wilt doorleren in je vakgebied kun je bijvoorbeeld kiezen voor de mbo-4 opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL).

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  • Jij krijgt les in de compleet nieuwe smederij
  • Je krijgt les van zeer ervaren gekwalificeerde CEF hoefsmeden (Certified European Farrier)
  • Nadruk ligt op praktische vaardigheid bekappen en beslaan en het runnen van een eigen onderneming
  • De opleiding is aangesloten bij de European Federation of Tarrier Association (EFFA).

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Bekappen, beslaan, exterieur en beweging, bouw ondervoet, smeden, hoefziekten, bewegingsapparaat, gereedschappenkennis, smeden, lassen, specifiek beslag, beoordeling paard, bedrijfshulpverlening, beslaan afwijkende voet, bedrijfsadministratie, ondernemingsplan.

  AVO vakken: Nederlands, Engels, Rekenen (verhoudingen, meetkunde, verbanden)

 • Tijdens de opleiding Hoefsmid kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Je bent toelaatbaar met:

  • Vmbo KB,
  • Vmbo GL/TL,
  • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4,
  • Mbo Dierverzorging niveau 3,
  • Medewerker Paardenhouderij,
  • of Dierverzorging niveau 2
 • Vanuit de niveau's 2 en 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je bijvoorbeeld doorstromen naar het hbo, waarbij je moet denken aan richtingen als docent/kennismanager in de paardensector, hippische bedrijfskunde.
  Je kunt ook nog een diploma paraveterinair dierenartsassistent halen. Eerst doe je de niveau 4- opleiding paardensport en –houderij en daarna de opleiding paraveterinair niveau 4 SPRINT. Na 5 jaar heb je 2 diploma’s, namelijk diploma paardensport en -houderij niveau 4 én het diploma paraveterinair niveau 4.