Het beroep van hoefsmid is ambachtelijk. Je runt je eigen onderneming en bent bekwaam in het bekappen en beslaan. Voor de paardenbedrijven die je bezoekt ben je een onmisbare schakel.

Wat ga je leren bij de opleiding hoefsmid?

Tijdens de opleiding hoefsmid  leer je over de bouw en functie van het beenwerk en de gangen van paarden en het daarbij behorende hoefbeslag. Je krijgt hoefsmid praktijklessen op de compleet nieuwe smederij op het Aeres Hippisch Centrum. Ook leer je communiceren en voorlichting geven over paarden en hoefverzorging. Verder natuurlijk alles over het smeden zelf, hoefziektes, gereedschap kennis en beoordelen paard. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, maar ook bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie en het ondernemingsplan hoort bij de opleiding.

Bijzonderheden

  • Compleet nieuwe smederij op het Aeres Hippisch Centrum.
  • Les van zeer ervaren gekwalificeerde CEF hoefsmeden (Certified European Farrier). 
  • De opleiding is gecertificeerd en aangesloten bij de Nederlandse vereniging van Hoefsmeden (NVvH).
  • Nadruk ligt op praktische vaardigheid bekappen en beslaan en het runnen van een eigen onderneming.
  • De opleiding is aangesloten bij de European Federation of Tarrier Association (EFFA).
Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2024-2025 download je hier

Toekomst

Je kunt als hoefsmid werken bij een hoefsmederij, in een paardenkliniek of als zelfstandig ondernemer.

Voor deze opleiding zijn baankansen nog onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld hoefsmid opleiding