Als hoefsmid ben je gespecialiseerd in de zorg voor goede hoeven van paarden. Je weet veel van paarden, maar smeden, bekappen en beslaan zijn je belangrijkste taken. Je ziet direct hoe je dat bij een paard het beste kunt aanpakken. Vaak ben je zelfstandig ondernemer.

Wat ga je leren?

Je leert over de bouw en functie van het beenwerk en de gangen van paarden en het daarbij behorende hoefbeslag. Je krijgt praktijklessen op de smederij van het paardencentrum. Ook leer je communiceren en voorlichting geven over paarden en hoefverzorging. Verder van alles over smeden zelf, hoefziekten, gereedschappenkennis en beoordeling paard. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie en ondernemingsplan.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als hoefsmid werken bij een hoefsmederij, in een paardenkliniek of als zelfstandig ondernemer.

Voor deze opleiding zijn baankansen nog onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Als je wilt doorleren in je vakgebied kun je bijvoorbeeld kiezen voor de mbo-4 opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL).

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  • Jij krijgt les in de compleet nieuwe smederij
  • Je krijgt les van zeer ervaren gekwalificeerde CEF hoefsmeden (Certified European Farrier)
  • Nadruk ligt op praktische vaardigheid bekappen en beslaan en het runnen van een eigen onderneming
  • De opleiding is aangesloten bij de European Federation of Tarrier Association (EFFA).

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum.

 • Bekappen, beslaan, exterieur en beweging, bouw ondervoet, smeden, hoefziekten, bewegingsapparaat, gereedschappenkennis, smeden, lassen, specifiek beslag, beoordeling paard, bedrijfshulpverlening, beslaan afwijkende voet, bedrijfsadministratie, ondernemingsplan.

  AVO vakken: Nederlands, Engels, Rekenen (verhoudingen, meetkunde, verbanden)

 • Tijdens de opleiding Hoefsmid kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Stages Niveau 3 Hoefsmid

  • Jaar 1: 5 blokken lintstage van 2 dagen in de week op donderdag en vrijdag
  • Jaar 2: 5 blokken lintstage van 2 dagen in de week op maandag en dinsdag
  • Jaar 3: 5 blokken lintstage van 2 dagen per week op maandag en dinsdag.In dit schooljaar laat je jouw praktijkbeslag zien in een examen en schrijf je je ondernemingsplan.
 • Je bent toelaatbaar met:

  • Vmbo KB,
  • Vmbo GL/TL,
  • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4,
  • Mbo Dierverzorging niveau 3,
  • Medewerker Paardenhouderij,
  • of Dierverzorging niveau 2
 • Vanuit de niveau's 2 en 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je bijvoorbeeld doorstromen naar het hbo, waarbij je moet denken aan richtingen als docent/kennismanager in de paardensector, hippische bedrijfskunde.
  Je kunt ook nog een diploma paraveterinair dierenartsassistent halen. Eerst doe je de niveau 4- opleiding paardensport en –houderij en daarna de opleiding paraveterinair niveau 4 SPRINT. Na 5 jaar heb je 2 diploma’s, namelijk diploma paardensport en -houderij niveau 4 én het diploma paraveterinair niveau 4.