Je kiest voor deze opleiding omdat je met dieren wilt werken. Dat kan op een hele reeks aan bedrijven, in de dierenhandel, op een kinderboerderij, dierenpark, in asiel of dierenpension, zorgboerderij of trimsalon. Je helpt mee in de voeding, verzorging, verkoop of op een andere manier.

Wat ga je leren?

Je leert over allerlei gezelschapsdieren. Over verzorging van de dieren, rassenkennis, gedrag van de dieren, voeding, huisvesting, gezondheid, voortplanting en de geboorte. Je weet hoe je met de dieren om moet gaan en je ziet wanneer er afwijkingen zijn en je een deskundige moet inschakelen. Je krijgt algemene vakken zoals loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Ook over biologie, scheikunde en administratie leer je meer. Elke locatie heeft een eigen aanpak. In Velp zijn dieren op school, maar er wordt ook samengewerkt met dierenbedrijven buiten school. In Almere is er samenwerking met een kinderboerderij en pension/kennel. In Barneveld zijn veel dieren op school die studenten verzorgen.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt met de opleiding Medewerker dierverzorging aan het werk in een hele reeks dierenbedrijven. In de dierenhandel, op een kinderboerderij, dierenpark, in asiel of dierenpension, zorgboerderij of trimsalon. Je helpt mee in de voeding, verzorging, verkoop of op een andere manier.

Met deze opleiding zijn je baankansen bescheiden. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging (BOL en BBL) op mbo-niveau 3.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • In het eerste jaar van deze niveau 2-opleiding krijg je vakken als:

  • Dierverzorging
  • Dierenhuisvesting
  • Hanteren van dieren
  • Rassenkennis
  • Dierenwelzijn en -gedrag
  • Nederlands, Engels en rekenen
  • Biologie
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Techniek
  • Gezondheidsleer
  • Economie
  • Bewegen en ergonomie
 • Tijdens de opleiding Medewerker dierverzorging kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.

 • Het schooljaar is verdeeld in 5 blokken van 8 weken. In jaar 1 van niveau 2 en niveau 3 loop je in blok 3 een verzorgende stage, bijvoorbeeld op een asiel, pension, kennel of kinderboerderij.  Deze stage duurt 8 weken. 

  Van je mentor krijg je alle info over de voorwaarden waaraan een stagebedrijf moet voldoen. Je kunt dan in je eigen woonomgeving een stagebedrijf zoeken. Dit kan je doen door langs bedrijven te gaan, opbellen of email/ brief versturen. Verstandig is ook om verder te kijken. Maak gebruik van je OV. Je moet een erkend bedrijf hebben en die staan op de website: www.stagemarkt.nl