Paraveterinair opleiding dierenartsassistent MBO

Internationale opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent

Aeres MBO Barneveld is een begrip in de dierensector!

Wil je iets met dieren doen? Dan ga je in Barneveld naar school. Op onze school leer je niet alleen de praktische kant van dierverzorging, maar ook alles over welzijn, gezondheid en gedrag. Je krijgt les van ruim 40 dierenartsen en dierspecialisten die naast docent/dierenarts ook expert zijn in diverse diergroepen. Zij zijn net als jij bezig met hun passie en leren jou alle kneepjes van het vak. 

Internationale opleiding
Aeres MBO Barneveld biedt de mogelijkheid om een 2-jarige internationale opleiding te volgen tot Paraveterinair Dierenartsassistent. Je brengt tijdens de opleiding twee periodes door bij onze zusterschool in Engeland: Warwickshire College. Deze periodes in het buitenland brengen wel extra kosten met zich mee ten opzichte van de reguliere opleiding wegens de reis- en verblijfskosten, maar we horen achteraf altijd van onze studenten dat ze dat graag over hadden voor deze onvergetelijke ervaring.

Voor wie is deze internationale variant?
Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4- of een havo-diploma.

Hoe meld je je aan voor de internationale opleiding paraveterinair dierenartsassistent?

Let op, deze opleiding staat vermeld als Sprint paraveterinair dierenartsassistent. Tijdens jouw kennismakingsgesprek kun je je keuze doorgeven voor de internationale opleiding. 
Stage in het buitenland, maar ook praktijkles in Barneveld

Kies je voor de Internationale opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent (Dier & Gezondheid), dan ben je medeverantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van onze 2500 dieren. Zo leer je hanteren en omgaan met verschillende diersoorten. Je leert alles over het natuurlijke en afwijkende gedrag van dieren. Met deze kennis leer je de symptomen van ziekten herkennen, om als Paraveteriniar Dierenartsassistent zo goed mogelijk een dierenarts te kunnen ondersteunen.

Wil jij als aankomend paraveterinair dierenartsassistent alle leren over diergezondheid en het welzijn van (huis)dieren? Dan ben je bij het Paraveterinair Centrum van Aeres MBO Barneveld op de juiste plek.

Wij hebben een grote diversiteit aan diersoorten en rassen op onze campus. Deze dieren worden ingezet bij de praktijklessen tijdens de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent. Praktijklessen maken dagelijks deel uit van de opleiding; je leert onder andere hoe je een gebit van een hond of kat  reinigt, assisteert bij operaties in één van onze operatiekamers en het maken en technisch beoordelen van röntgenfoto's. Het vak van een Paraveterinair Dierenartsassistent is heel divers en veel leer je bij ons in de praktijk door het zelf te doen.

Wat kun je verwachten van de internationale opleiding?

Het eerste jaar
* Vier weken les in de UK bij Warwickshire College. 
* Twee weken schapenstage in de UK (tijdens de schapenstage verblijven de leerlingen op een boerderij waar zij kost en inwoning krijgen).

Geschatte kosten:
Vliegreis £150 
Transport luchthaven/college £20
Accommodatie £20 x 28 dagen = £560
Totaal £730

Bijkomende kosten:
Verzekering 45 euro
Je verzorgt zelf je eten (er is per 8 en een gemeenschappelijke keuken).

Het tweede jaar
* Vier weken les in de UK bij Warwickshire College.

Geschatte kosten
Vliegreis £150 
Transport luchthaven/college £20
Accommodatie £20 x 28 dagen = £560
Totaal £730

Bijkomende kosten;
Verzekering 100 euro
Je verzorgt zelf je eten (er is per 8 studenten een gemeenschappelijke keuken).

* 8 weken eindstage in een buitenlandse dierenartsenpraktijk 

De kosten van deze buitenlandse eindstage zijn erg wisselend, en met name afhankelijk van de gevonden accommodatie ( die moet je namelijk zelf betalen).
Warwickshire college kan een stageplek voor je regelen. In dit geval betaal je je vliegreis, accommodatie en levensbehoeften voor de hele periode zelf. Accommodatie is wel duur in de UK en de bedragen kunnen oplopen (een kamer met ontbijt kost al snel 25 Engelse ponden per nacht).

Absolute voorwaarde voor de buitenlandse stage is dat hij plaatsvindt in een land waar een andere taal dan Nederlands gesproken wordt. 

Let op: de genoemde kosten zijn geschatte kosten. De werkelijke kosten kunnen enigszins afwijken. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Algemeen
Tijdens de stageperiodes kun je gebruikmaken van 'voorliggende voorzieningen':

1. Woon je normaal thuis, dan kun je tijdelijk aanspraak maken op een uitwonende-studiebeurs.
2. De OV-kaart kan gedurende het stageverblijf in het buitenland tijdelijk ingeleverd worden (besparing van 80 euro per volle maand).
3. Woon je op kamers, dan kun je je kamer tijdig opzeggen voor het begin van de buitenlandse eindstage.

Daarnaast beschikken we momenteel over financiële middelen vanuit Erasmus Plus (een subsidie die mobiliteit van studenten binnen de EU stimuleert).
Iedere student kan 1 maal per opleiding een stagebijdrage aanvragen om een buitenlandse stage/periode in 1 van de 27 EU landen te lopen. 

Alhoewel er op dit moment geen redenen zijn om anders te veronderstellen, kunnen wij geen garantie bieden omtrent de hoogte en beschikbaarheid van subsidies in de toekomst.

Helaas beschikken we niet over financiële middelen om subsidie te regelen voor landen buiten de EU. Je kunt wel advies inwinnen bij het organiseren van een stage in bijvoorbeeld de USA, Canada of Australië.

Erkend internationaal diploma
Wij leren jou de kneepjes van het vak. Dit geeft jou de kans om bij een binnen- of buitenlandse dierenarts aan de slag te gaan. Onze diploma's staan hoog aangeschreven en zijn internationaal erkend. Met ons diploma kun je je laten registreren in het Diergeneeskunderegister. Kortom, jouw toekomst begint in Barneveld!

 

Een voorbeeld uit de praktijkles, bekijk de video hieronder:

Welke paraveterinaire opleiding kies jij?

Deze opleiding kent meerdere varianten, zoals de mbo dagopleidingen en de vakgerichte variant voor volwassenen via ons training centre, Aeres Training Centre Barneveld (ATCB). 

 • Paraveterinair Dierenartsassistent niveau 4
 • Paraveterinair Dierenartsassistent niveau 4 internationaal (2 jaar).
 • Paraveterinair Dierenartsassistent niveau 4 sprint (2 jaar)
 • Paraveterinair Dierenartsassistent niveau 4 ATCB (volwassenenonderwijs)
 • Paraveterinair Praktijkmanager op HBO-Niveau (volwassenonderwijs)
 • Andere paraveterinaire opleidingen voor volwassenen

 • Download hier de opleidingsbrochure dier

  Kom naar de open dag

  Kom naar onze open dagen in Barneveld