Stage in het buitenland

Frankrijk, Spanje, Canada, Zweden of Wales. Een buitenlandse stage kan je leven veranderen, vertellen mbo’ers. Je moet even over een drempel heen, want je bent een tijdje van huis. Maar je ontmoet andere mensen, verdiept je in een andere cultuur, maakt vrienden voor het leven. Je ziet iets van de wereld, op een andere manier dan een vakantiereisje. En je leert ontzettend veel. Niet alleen over het vak, maar ook over jezelf.

“Ik ben zo dankbaar dat ik dit kon doen. De eerste paar dagen waren best moeilijk, maar daarna voelde ik me helemaal thuis. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost als je zelf je weg gaat zoeken. Als je kans ziet, moet je zeker een buitenlandse stage doen”, vindt Yentl, student paardenhouderij. Of om het met de woorden van een docent te zeggen: “Ze gaan weg als 17-jarige kinderen en komen terug als 17-jarige volwassen."

Buitenlandse ervaring telt als je een baan zoekt. De agrarische sector is immers een internationale bedrijfstak. Met Europees subsidiegeld (Erasmus+) kan in principe iedereen een buitenlandse stage in Europa doen.

International Subsidy Support Desk (ISSD)

Alle scholen van Aeres MBO hebben een stagecoördinator. En bij Barneveld MBO is de International Subsidy Support Desk (voorheen Bureau Buitenland) die zaken regelt voor buitenlandse stages voor heel Aeres MBO. Op dinsdag, donderdag en vrijdag kun je tussen 09.00 - 12.30 uur contact opnemen met Kerry van der Kloos en Evelien van Dijk op 088 020 6293. Zij geven graag antwoord op al jouw vragen over een buitenlandstage.

 

 

           Aardbol blauw

Antwoord op al jouw vragen 

Hoe pak je dat aan, een stage in het buitenland? Je hebt vast een hoop vragen. Hoe vind je een goede stageplek? Van wie krijg je stage-opdrachten? Hoe zit het met subsidie en studiefinanciering? Op welk moment van de opleiding kun je op buitenlandstage? Lees verder om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Waarom kiezen voor een stage in het buitenland?

Dat kan om verschillende redenen.

Omdat je er ontzettend veel van leert.
Omdat je een andere cultuur wilt leren kennen. 
Omdat je beter wilt worden in je Engels (of Spaans, of Duits).
Omdat het goed staat op je CV. 
Omdat je ervaring wilt opdoen in buitenlandse instellingen of bedrijven.
Omdat het hartstikke leuk is. 
Bedenk maar eens wat voor jou de belangrijkste reden is.

Wanneer kan ik een buitenlandstage doen?

Dat ligt er aan welke opleiding je volgt en in welk jaar je zit. Vraag het aan je internationale BPV-mentor of stagecoördinator, die weet het wel.

Hoe zit het met subsidie?

Als je in Europa op stage gaat, kun je subsidie aanvragen bij Erasmus+. Deze subsidie kun je gebruiken voor reis- en verblijfskosten. De subsidieaanvraag gaat via de school. Om hier meer over te leren kun je dit PDF-bestand downloaden.

Voor welke landen geldt de subsidieregeling?

De subsidieregeling geldt voor België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Turkije, Tsjechië, IJsland en Zweden. Check via de website van Erasmus+.

Hoeveel subsidie krijg ik?

Het bedrag dat je krijgt is afhankelijk van het land waar je naar toe gaat en de lengte van de stage. Je maakt een begroting van de kosten van je stage (reis en verblijf) en nadat deze is goedgekeurd, krijg je een voorschot.  De rest van het geld wordt uitbetaald na afloop van je stage (als je tenminste aan al je verplichtingen hebt voldaan). Ook betalen we de stageverzekering voor deze periode. Let er op dat de stage minimaal drie weken moet zijn. We adviseren echter om minimaal vijf weken op stage te gaan. Bedrijven zijn meestal niet geïnteresseerd in kortere plaatsingen.

Hoeveel subsidiegeld je krijgt is ook afhankelijk van het bedrag dat de school heeft ontvangen en van de hoeveelheid aanvragen. Dit kan dus per jaar verschillend zijn.

Aeres MBO hanteert op dit moment de regel dat studenten die voor het eerst op buitenlandstage gaan 80% van de werkelijk gemaakte kosten ontvangen (inclusief de verzekering). Studenten die voor de tweede keer op buitenlandstage gaan krijgen 60% van de werkelijk gemaakte kosten (inclusief de verzekering). 

Hoe zit dat buiten Europa? 

Als je buiten Europa stage wilt doen, betaal je meestal zelf de kosten. Een uitzondering hierop vormt het Excellentie Programma Internationalisering (EPI). Klik op de link voor alle informatie over dit programma. Let er op dat je in de meeste gevallen een visum moet aanvragen als je buiten Europa op stage gaat. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan dat via: Huizing Harvest - www.huizingharvest.nl en Stichting Uitwisseling - www.susp.nl.

Heb ik nog iets aan mijn OV-kaart tijdens de buitenlandstage?

Voor de periode in het buitenland kun je geld terug krijgen voor je OV-kaart. Je moet dan een formulier invullen dat vervolgens ondertekend wordt door de schooladministratie. Meer informatie vind je op de website van de 'Duo-IB groep'.

Houd ik studiefinanciering tijdens mijn stage?

Ja, tijdens je stage heb je gewoon recht op studiefinanciering. Als je bij je ouders woont, zou je voor deze periode een beurs voor uitwonenden kunnen aanvragen. Doe dit wel op tijd (via de Duo-IB groep). 

Hoe vind ik een stage-adres?

Om te beginnen kun je de stagecoördinator op jouw school vragen of hi/zijj een adreslijst heeft. Je kunt ook zelf zoeken naar een bedrijf op internet. Let er wel op dat het stagebedrijf geregistreerd is bij SBB. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf van tevoren een formulier invullen. Dat kan via deze link. Als je stagebedrijf geen SBB-nummer heeft, wordt de stage afgekeurd.

Hieronder vind je een paar websites die handig kunnen zijn bij het vinden van een stageplek:

Stagemarkt
Wil Weg 
Stichting Uitwisseling 
CAEP Educational Programmes 
Experience International
Projects Abroad 

Wie begeleidt mij tijdens mijn stage?

Je mentor of stagebegeleider begeleidt jou. Zorg ervoor dat je hem of haar om toestemming vraagt voor de stage. 

Hoe zit het met de praktijkovereenkomst (POK)?

Als je een BOL-opleiding volgt en je gaat op buitenlandstage, dan krijg je een aangepaste praktijkovereenkomst. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Download het IBPV-formulier en vul het samen met je mentor in.
  • Download de bijlage bij de POK en vul deze ook volledig in.
  • Lever het IBPV-formulier en de bijlage bij de POK in bij de stagecoördinator op school.
  • Via de stagecoördinator ontvang je een POK.
  • In overleg met de stagecoördinator stuur je zelf de POK + de bijlage naar het stagebedrijf. Vraag of ze beide formulieren willen ondertekenen en terugsturen naar jou.
  • Lever de ondertekende POK + bijlage in bij de stagecoördinator. De stagecoördinator zorgt ervoor dat bij ISSD een kopie komt van de POK.

Welke zaken moet ik verder regelen?

Zorg ervoor dat je een begroting voor de subsidie hebt ingeleverd en een eventuele taaltest hebt gedaan. Dit moet je zeker drie weken voor vertrekdatum regelen.

Moet ik ook een verzekering afsluiten?

Nee dat hoeft niet. Als je binnen Europa op stage gaat, regelt school een speciale stageverzekering voor jou bij IPS. Klik voor een overzicht van de dekking. In geval van schade, moet je zelf contact opnemen met de verzekeraar. Let op!  Als je buiten Europa gaat, moet je wél zelf je verzekering regelen. Ook dan kun je dit het beste doen via IPS. Je moet dan wel een kopie van je polis inleveren op school. Buiten Europa is het verplicht om bij IPS te verzekeren.

Van wie krijg ik de stage-opdrachten?

Stage-opdrachten krijg je van je mentor, studieloopbaanbegeleider of stagebegeleider of rechtstreeks van de stagecoördinator. Als het goed is, zijn ze in het Engels (en Duits) beschikbaar.

Wat moet ik allemaal meenemen op reis?

Dat ligt een beetje aan jezelf. Kijk in ieder geval even naar deze checklist.

Moet ik me nog inenten?

Verdiep je altijd in de gezondheidsrisico’s van het land waar je naar toe gaat. Is het veilig om water uit de kraan te drinken? Moet je een EHBO-setje meenemen? Via gezondopreis.nl vind je antwoorden op deze vragen. Als het nodig is, kun je je laten inenten bij de GGD. De kosten hiervoor kun je in veel gevallen terughalen bij je ziektekostenverzekering. Je kunt je ook thuis laten inenten (thuisvaccinatie.nl).

Wat doe ik als ik heimwee krijg?

Vroeg of laat krijgt iedereen wel last van heimwee. Dit is dus heel normaal. Toch zijn er wel een paar manieren om het gevoel te bestrijden: 
Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je weg gaat. Verdiep je in de cultuur waar je in terecht komt en de gewoontes die daarbij horen. 
Maak een website om in contact te blijven met je familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een online dagboek bijhouden (waarbenjij.nu).
Bespreek je gevoelens met je collega’s, je mentor, studieloopbaanbegeleider of stagebegeleider.
Bel niet te vaak naar huis. Eén keer per week is genoeg, de rest doe je via de mail.
Zorg voor ontspanning. Ga even sporten of zo.
Leef gezond en drink niet te veel. Alcohol kan negatieve gevoelens versterken.

Wat doe ik in geval van nood?

Gelukkig hebben de meeste studenten een geweldige tijd in het buitenland, maar soms gaat het niet helemaal goed. Mocht er toch iets heel vervelends gebeuren tijdens je stage, neem dan direct contact op met je mentor of studieloopbaanbegeleider. Deze zal je - in overleg met de stagecoördinator - adviseren over wat je het best kunt doen. Denk eraan dat je nooit zonder overleg je stage afbreekt en terug gaat naar huis. Dit kan tot gevolg hebben dat je al het subsidiegeld moet terugbetalen.

Zorg ervoor dat je van tevoren de 24/7 Reisapp download. 
De 24/7 BZ Reisapp bevat:
actuele reisadviezen, zodat je weet welke veiligheidsrisico's je loopt in bepaalde landen;
informatie over wat u kunt doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als je je paspoort verliest;
contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls;
direct contact met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, 24 uur per dag, zeven dagen per week;
nieuwsberichten wanneer er een crisis is;
algemene informatie tijdens grote evenementen;
mogelijkheden om je reis te plannen.

Wat moet ik doen na afloop van de stage?  

Na je stage moet je een paar dingen doen: 
Een enquête invullen (Erasmus+ Individual Report Request). Op je laatste stagedag krijg je een mail vanuit ec.europa.eu (de organisatie die over de Erasmus+-beurs gaat) met het verzoek deze (online) in te vullen.
Nog een keer (online) de taaltest maken (er wordt dan gemeten hoeveel je vooruit bent gegaan).  
Twee compleet ingevulde en getekende Europassen inleveren op school.
Een bonnenboekje met daarin het financieel overzicht inleveren op school.
Als je dit allemaal goed hebt afgerond, krijg je het resterende bedrag op je rekening gestort. Als je minder geld hebt uitgegeven dan je begroot had, moet je natuurlijk een deel terugbetalen.

Hoe werkt het met dat bonnenboekje?

Als je subsidiegeld krijgt voor je stage, moet je alle uitgaven kunnen verantwoorden. Dat doe je als volgt:  
Bewaar alle bewijsstukken en plak deze in een apart schrift en plak ze op A4-papier (vliegticket, boardingpass, bonnetjes, enzovoort). Ook een factuur vliegticket (waar het bedrag op staat).
Nummer deze bewijsstukken.
Noteer alle gegevens in het financiële overzicht. Dit kun je hier downloaden.
Print het overzicht uit en plak het achterin je bonnenboekje.
Lever het boekje in op school. 

Wel declareren: vervoer, accommodatie en levensonderhoud.
Niet declareren: privé-aankopen, souvenirs, een rondje in het café, enzovoort.

Wanneer kan ik een vlucht boeken?

Je kunt een vlucht boeken als alle partijen akkoord zijn met je stageplannen: je mentor of studieloopbaanbegeleider, de stagecoördinator en het stagebedrijf. Informeer tevoren bij het stagebedrijf hoe je het beste kunt reizen. Vergeet niet om prijzen te vergelijken voordat je een vlucht boekt. Bewaar de factuur van je vliegticket als bewijs voor bij je bonnen.
Als je een stage gaat doen buiten Europa, moet je ook zorgen dat je werkvergunning en visum geregeld zijn.