Frankrijk, Spanje, Canada, Zweden of Wales. Een buitenlandse stage kan je leven veranderen, vertellen mbo’ers. Je moet even over een drempel heen, want je bent een tijdje van huis. Maar je ontmoet andere mensen, verdiept je in een andere cultuur, maakt vrienden voor het leven. Je ziet iets van de wereld, op een andere manier dan een vakantiereisje. En je leert ontzettend veel. Niet alleen over het vak, maar ook over jezelf.

“Ik ben zo dankbaar dat ik dit kon doen. De eerste paar dagen waren best moeilijk, maar daarna voelde ik me helemaal thuis. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost als je zelf je weg gaat zoeken. Als je kans ziet, moet je zeker een buitenlandse stage doen”, vindt Yentl, student paardenhouderij. Of om het met de woorden van een docent te zeggen: “Ze gaan weg als 17-jarige kinderen en komen terug als 17-jarige volwassen."

Buitenlandse ervaring telt als je een baan zoekt. De agrarische sector is immers een internationale bedrijfstak. Met Europees subsidiegeld (Erasmus+) kan in principe iedereen een buitenlandse stage in Europa doen.

Wist je dat 'Stage in het buitenland' een eigen Facebookpagina heeft? Klik op de link en lees de ervaringen van studenten.

Antwoord op al jouw vragen

Hoe pak je dat aan, een stage in het buitenland? Je hebt vast een hoop vragen. Hoe vind je een goede stageplek? Van wie krijg je stage-opdrachten? Hoe zit het met subsidie en studiefinanciering? Op welk moment van de opleiding kun je op buitenlandstage? Lees verder om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Support International Subsidy (SIS)

Support International Subsidy (voorheen Bureau Buitenland) regelt zaken voor buitenlandse stages voor heel Aeres MBO. Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag kun je tussen 09.00 - 12.30 uur contact opnemen met Kerry van der Kloos en Laura Marsman op 088 020 6120. Zij geven graag antwoord op al jouw vragen over een buitenlandstage. Je kunt natuurlijk ook terecht bij de stagecoördinator bij jou op school.

Wanneer kan ik een buitenlandstage doen?

Dat ligt er aan welke opleiding je volgt en in welk jaar je zit. Vraag het aan je internationale BPV-mentor of stagecoördinator, die weet het wel.
Raadpleeg eerst onze website voor de laatste status van ons Corona beleid t.a.v. Internationale reizen op de algemene Aeres site, zie https://www.aeres.nl/coronavirus en kijk op de locatiewebsite van jouw school en/of neem contact op met de stagecoördinator van jouw studierichting om te bespreken wat er op dit moment wel of niet mogelijk is ten aanzien van stages in Europa. 

Hoe vraag ik binnen Europa subsidie aan?

Als je in Europa op stage gaat, kun je subsidie aanvragen bij Erasmus+. Deze subsidie kun je gebruiken voor reis- en verblijfskosten. De subsidieaanvraag gaat via de school.
We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt dat je helpt bij de aanvraag van subsidie. In het stappenplan lees je welke documenten je moet invullen en inleveren. Je kunt hier het stappenplan en de documenten downloaden:

Voor welke landen geldt de Europese subsidieregeling?

De subsidieregeling geldt voor België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk* en Zweden. Check via de website van Erasmus+.

* Verenigd Koninkrijk, let op: de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan gevolgen hebben voor organisaties en individuele deelnemers. Op dit moment valt het Verenigd Koninkrijk tot 31 mei 2021 nog onder de Erasmus+ KA1 subsidie trajecten en kunnen er tot die datum stages e.d. worden uitgevoerd. Wat er daarna gebeurt is nog onbekend. Check voor de laatste status de website van de Europese Commissie.

Hoe zit dat buiten Europa? 

Als je buiten Europa stage wilt doen, betaal je meestal zelf de kosten. Een uitzondering hierop vormt het Excellentie Programma Internationalisering (EPI). Wil je meer informatie hierover, neem dan contact op met de BPV-coördinator van je eigen locatie en studierichting. Let er op dat je in de meeste gevallen een visum moet aanvragen als je buiten Europa op stage gaat. Als je hier hulp bij nodig hebt, kan dat via Stichting Uitwisseling - www.susp.nl.

Heb ik nog iets aan mijn OV-kaart tijdens de buitenlandstage?

Voor de periode in het buitenland kun je geld terug krijgen voor je OV-kaart. Je moet dan een formulier invullen dat vervolgens ondertekend wordt door de schooladministratie. Meer informatie vind je op de website van DUO.

Houd ik studiefinanciering tijdens mijn stage?

Ja, tijdens je stage heb je gewoon recht op studiefinanciering. Als je bij je ouders woont, zou je voor deze periode een beurs voor uitwonenden kunnen aanvragen. Doe dit wel op tijd (via de Duo-IB groep). 

Hoe vind ik een stage-adres?

Om te beginnen kun je de stagecoördinator op jouw school vragen of hij/zij een adreslijst heeft. Je kunt ook zelf zoeken naar een bedrijf via internet. Let er wel op dat het stagebedrijf geregistreerd is bij SBB. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf van tevoren een formulier invullen (zie de SBB site). Als het stagebedrijf geen SBB-nummer heeft, wordt de stage afgekeurd.

Hieronder vind je een paar websites die handig kunnen zijn bij het vinden van een stageplek:

Wie begeleidt mij tijdens mijn stage?

Je mentor of stagebegeleider begeleidt jou. Zorg ervoor dat je hem of haar om toestemming vraagt voor de stage. 

Van wie krijg ik de stage-opdrachten?

Stage-opdrachten krijg je van je mentor, studieloopbaanbegeleider of stagebegeleider of rechtstreeks van de stagecoördinator. Als het goed is, zijn ze in het Engels (en Duits) beschikbaar.

Wat moet ik allemaal meenemen op reis?

Dat ligt een beetje aan jezelf. Kijk in ieder geval even naar deze checklist.

Moet ik me nog inenten?

Verdiep je altijd in de gezondheidsrisico’s van het land waar je naar toe gaat. Is het veilig om water uit de kraan te drinken? Moet je een EHBO-setje meenemen? Via gezondopreis.nl vind je antwoorden op deze vragen. Als het nodig is, kun je je laten inenten bij de GGD. De kosten hiervoor kun je in veel gevallen terughalen bij je ziektekostenverzekering. Je kunt je ook thuis laten inenten (thuisvaccinatie.nl).

Wat doe ik als ik heimwee krijg?

Vroeg of laat krijgt iedereen wel last van heimwee. Dit is dus heel normaal. Toch zijn er wel een paar manieren om het gevoel te bestrijden: 

 • Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je weg gaat. Verdiep je in de cultuur waar je in terecht komt en de gewoontes die daarbij horen. 
 • Maak een website om in contact te blijven met je familie en vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een online dagboek bijhouden (waarbenjij.nu).
 • Bespreek je gevoelens met je collega’s, je mentor, studieloopbaanbegeleider of stagebegeleider.
 • Bel niet te vaak naar huis. Eén keer per week is genoeg, de rest doe je via de mail.
 • Zorg voor ontspanning. Ga even sporten of zo.
 • Leef gezond en drink niet te veel. Alcohol kan negatieve gevoelens versterken.

Wat doe ik in geval van nood?

Gelukkig hebben de meeste studenten een geweldige tijd in het buitenland, maar soms gaat het niet helemaal goed. Mocht er toch iets heel vervelends gebeuren tijdens je stage, neem dan direct contact op met je mentor. Deze zal je - in overleg met de stagecoördinator - adviseren over wat je het best kunt doen. Denk eraan dat je nooit zonder overleg je stage afbreekt en terug gaat naar huis. Dit kan tot gevolg hebben dat je al het subsidiegeld moet terugbetalen.

Zorg ervoor dat je van tevoren de 24/7 Reisapp download. 
De 24/7 BZ Reisapp bevat:

 • actuele reisadviezen, zodat je weet welke veiligheidsrisico's je loopt in bepaalde landen;
 • informatie over wat u kunt doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als je je paspoort verliest;
 • contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls;
 • direct contact met het contactcenter van Buitenlandse Zaken, 24 uur per dag, zeven dagen per week;
 • nieuwsberichten wanneer er een crisis is;
 • algemene informatie tijdens grote evenementen;
 • mogelijkheden om je reis te plannen.

Wanneer kan ik een vlucht of treinreis boeken?

Je kunt een vlucht of treinreis boeken als alle partijen akkoord zijn met je stageplannen: je mentor, de stagecoördinator en het stagebedrijf. Informeer van tevoren bij het stagebedrijf hoe je het beste kunt reizen. Vergeet niet om prijzen te vergelijken voordat je een vlucht of treinreis boekt. Bewaar de factuur van je vlieg- of treinticket als bewijs voor jouw dossier.
Als je een stage gaat doen buiten Europa, moet je ook zorgen dat je werkvergunning en visum geregeld zijn.

 

      

     Aardbol blauw