Assistent verkoop/retail

Interessegebied
Groen
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 1
Interessegebied
Verkoop

Heb je 'groene' vingers en vind je het leuk om in een winkel of tuincentrum te werken? Dan is assistent horeca, voeding of voedingsindustrie  echt iets voor jou!

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Tijdens je opleiding en stage leer je van alles over de verkoop van je levende en/of verse producten. Je bent klantvriendelijk en kunt mensen ook echt iets vertellen over de producten die je verkoopt. Heeft iemand een klacht, dan weet je hoe je er mee om moet gaan. Je hebt geleerd hoe je producten het beste bewerkt, verpakt en bewaart en klaar maakt voor transport. Als je klaar bent met deze opleiding, kun je plannen, organiseren en efficiënt werken – natuurlijk met zorg voor de omgeving én het levende product!

Je werkt met planten, dieren en klanten. Afhankelijk van de richting (keuzedeel) die je kiest, houd je je bezig met de verkoop, het onderhoud of de organisatie. Kies je voor groen, dan heb je planten- en dierenkennis en weet je hoe je producten mooi presenteert, verkoopt en afrekent.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toelatingseisen entreeopleidingen

Heb je geen vooropleiding? Dan kun je de entreeopleiding volgen. Dit is een brede opleiding voor mensen die het liefst met hun handen werken en graag leren in een praktijkomgeving. Je krijgt onderwijs op school en in de beroepspraktijk. Daarbij krijg je een (individuele) coaching en loopbaanbegeleiding.

Om een Entreeopleiding te volgen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent op 1 augustus 2022 minimaal 16 jaar oud
  • Je kunt niet toegelaten worden tot een opleiding op de niveaus 2, 3 en 4

Toekomst

Met dit diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan de slag als assistent medewerker bij een groenbedrijf, tuincentrum, kweker, kledingwinkel, supermarkt of bouwmarkt.
Of je kunt doorleren op niveau 2.