drone

Een medewerker hovenier is een echt buitenmens. Je bent bezig met de aanleg en onderhoud van particuliere tuinen, maar ook van parken, plantsoenen, sportparken, groenstroken. Je maait gras, verzorgt planten, legt sierbestrating aan en snoeit bomen en struiken. Je leest ontwerptekeningen, gaat landmeten en groenaanleg voorbereiden met je collega’s en je gebruikt allerlei machines. Dat doe je bij een hoveniersbedrijf, bij de afdeling groenvoorziening van de gemeente of bijvoorbeeld voor een sportveldenbeheerder. Meestal werk je samen met collega’s onder leiding van een vakbekwaam hovenier.

Studenten over de opleiding

Wat ga je leren?

Je leert in de opleiding over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je krijgt een brede groene basis, waarbij je van alles leert over natuur, bodem en water. Je leert met collega’s samen te werken en je leert werk uit te voeren in overleg met een klant. Je werkt veel buiten, in de praktijk. Je leert daarbij hoe je gereedschappen en machines veilig kunt gebruiken. Je krijgt in de opleiding behalve plantenkennis en vakkennis ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap, techniek, sport en studieloopbaanbegeleiding. Je kunt nog extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als medewerker hovenier aan het werk bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en groen. Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeente of waterschap. Je kunt ook als groenmedewerker aan de slag bij bungalowparken, sportveldbeheerders, golfbanen of natuurorganisaties.
Met deze opleiding zijn je baankansen ruim voldoende. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Emmeloord

  • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Vakbekwaam hovenier (BOL en BBL) op mbo-niveau 3.

  • De opleiding Groene Ruimte doet veel in samenwerking met de gemeente Noordoostpolder. De afgelopen jaren zijn er proeven geweest met duurzaam bermbeheer, grondsoorten en beplanting. En recent is er een nieuwe proef aangelegd met beplanting op schaduwrijke plekken. Super leuk natuurlijk, want zo leer je gelijk in de praktijk werken. Vaak doe je dit soort opdrachten in groepjes. 

    Voor de school is er veel ruimte voor groen, regelmatig zijn de studenten bezig met aanleg van nieuwe projecten in de tuin. Van tekening tot de aanleg is aan de studenten. 

  • Als je bij ons een opleiding gaat volgen ontvang je in oktober een schoolnota. Hierin staat een overzicht van de vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld excursies, kluisjes en verzekeringen. Je kunt zelf bepalen welke diensten je wilt afnemen, bijvoorbeeld of je een kluisje wilt of niet.
  • Stage (BPV) volg je op een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat vastgesteld is dat het bedrijf de mogelijkheden biedt voor een student op jouw niveau om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij het beroep dat je wilt uitoefenen. Dit geldt voor zowel bedrijven in Nederland als in het buitenland. Er is ook een praktijkopleider aanwezig op het bedrijf die jou begeleidt.

    Je zoekt zelf een geschikt leerbedrijf voor jouw stage, passend bij jouw vakrichting en het niveau van de opleiding. Dit moet bij een erkend leerbedrijf zijn. Deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl. Probeer per telefoon een kennismakingsafspraak te maken met het leerbedrijf. Neem naar de afspraak informatie over de opleiding mee om te laten zien wat je er leert. Van school krijg je ook opdrachten mee over wat je in je stage op het bedrijf doet en leert. Samen met de praktijkopleider stel je de leerdoelen vast. En op school bespreken en beoordelen we de uitgevoerde opdrachten. In een BPV-week heb je dus geen les, maar ‘beroepspraktijkvorming’. In de BPV-week loop je dus stage op je leerbedrijf. Het eerste jaar loop je een dag in de week stage.