Medewerker natuur, water en recreatie

Interessegebied
Natuur en milieu
Interessegebied
Groen
Leerweg
BBL (werken en leren)
Niveau
Mbo niveau 2
Ben je een natuurmens, houd je er van om in de natuur te werken en met mensen, maar ben je ook praktisch ingesteld? Hou je van organiseren, begeleiden, entertainen, techniek en groen? Dan is natuur, water en recreatie iets voor jou.
Talent voor groei

Wat ga je leren?

Een medewerker natuur en recreatie is buiten actief. Bezig met organiseren van sportieve outdoor-avonturen voor jong en oud. In de zomer organiseer je deze activiteiten en zorg je voor een fijne (vrije) tijd van je gasten. In de wintermaanden ben je bezig met onderhoud van groen en buitenruimte. Sport, techniek, communicatie en groen staan centraal in de opleiding. Een medewerker natuur en recreatie werkt bij een recreatiebedrijf en kan ook een werkplek vinden bij de organisatie van actieve vakanties of in de watersport.

Je leert in de opleiding hoe je een perfecte gastheer of gastvrouw voor anderen bent en hen met enthousiasme begeleidt bij outdoor-activiteiten. Je krijgt een brede groene basis waarbij je alles leert over onderhoud van groen. Je leert hoe je terreinen netjes houdt en hoe je gebouwen en voorzieningen onderhoudt. Je leert activiteiten organiseren en zorgen dat alles goed en veilig verloopt. Je krijgt behalve vakkennis en plantenkennis, ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, techniek en rekenen. 

Alle kennis die van pas komt als medewerker natuur en recreatie. Je kunt ook extra certificaten behalen zoals EHBO, kliminstructeur en motorkettingzagen.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Medewerker bij een recreatie- of bungalowpark, camping of attractiepark.

Vervolg na je studie
Met een diploma medewerker natuur, water en recreatie kun je door naar de opleiding vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie op niveau 3. Natuurlijk kun je ook gaan werken.