Medewerker natuur, water en recreatie

Mijn niveau
Mbo niveau 2
Ik zoek
BBL (werken en leren)
Mijn interesse
Klimaat en natuur
Duur
2 jaar
Ben je een natuurmens, houd je er van om in de natuur te werken en met mensen, maar ben je ook praktisch ingesteld? Hou je van organiseren, begeleiden, entertainen, techniek en groen? Dan is natuur, water en recreatie iets voor jou.
Talent voor groei

Wat ga je leren?

Een medewerker natuur en recreatie is buiten actief. Bezig met organiseren van sportieve outdoor-avonturen voor jong en oud. In de zomer organiseer je deze activiteiten en zorg je voor een fijne (vrije) tijd van je gasten. In de wintermaanden ben je bezig met onderhoud van groen en buitenruimte. Sport, techniek, communicatie en groen staan centraal in de opleiding. Een medewerker natuur en recreatie werkt bij een recreatiebedrijf en kan ook een werkplek vinden bij de organisatie van actieve vakanties of in de watersport.

Je leert in de opleiding hoe je een perfecte gastheer of gastvrouw voor anderen bent en hen met enthousiasme begeleidt bij outdoor-activiteiten. Je krijgt een brede groene basis waarbij je alles leert over onderhoud van groen. Je leert hoe je terreinen netjes houdt en hoe je gebouwen en voorzieningen onderhoudt. Je leert activiteiten organiseren en zorgen dat alles goed en veilig verloopt. Je krijgt behalve vakkennis en plantenkennis, ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, techniek en rekenen. 

Alle kennis die van pas komt als medewerker natuur en recreatie. Je kunt ook extra certificaten behalen zoals EHBO, kliminstructeur en motorkettingzagen.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Medewerker bij een recreatie- of bungalowpark, camping of attractiepark.

Vervolg na je studie
Met een diploma medewerker natuur, water en recreatie kun je door naar de opleiding vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie op niveau 3. Natuurlijk kun je ook gaan werken.