Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

Mijn niveau
Mbo niveau 3
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn interesse
Klimaat en natuur
Duur
3 jaar

Een vakbekwaam medewerker natuur en recreatie organiseert en begeleidt outdoor-activiteiten. Je bent verantwoordelijk voor de gasten en zorgt dat zij een fijne tijd hebben. In de zomer organiseer je activiteiten, in de wintermaanden ben je vaak bezig met onderhoud van de buitenruimte. Sport, techniek, communicatie en groen staan centraal in de opleiding. Je werkt op aanwijzing van de bedrijfsleider, maar regelt en verdeelt ook zelf werkzaamheden.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert in de opleiding hoe je een perfecte gastheer of gastvrouw voor anderen bent en hen enthousiast begeleidt bij outdoor-activiteiten. Je leert activiteiten organiseren, zorgen dat alles goed en veilig verloopt en ook andere medewerkers coachen en aansturen. Je leert ook van alles over onderhoud van groen. Je leert hoe je terreinen netjes houdt en hoe je gebouwen en voorzieningen onderhoudt. Je krijgt behalve plantenkennis, groenvoorziening en recreatie, ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, techniek en rekenen. En ook ondernemerschap. Je kunt ook extra certificaten behalen zoals EHBO, kliminstructeur en motorkettingzagen.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als vakbekwaam medewerker natuur en recreatie aan het werk als organisator of begeleider van outdoor-activiteiten. Bijvoorbeeld bij een recreatiebedrijf waar deze activiteiten georganiseerd worden. Als vakbekwaam medewerker natuur en recreatie kun je anderen coachen en aansturen. Je kunt verder een werkplek vinden bij de organisatie van actieve vakanties of in de watersport. En je kunt buitendienstmedewerker worden bij een waterschap, medewerker van de technische dienst of een plek vinden bij campings, golfbanen en attractieparken.

Met deze opleiding zijn je baankansen bescheiden. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: