Vakbekwaam medewerker veehouderij

Mijn niveau
Mbo niveau 3
Ik zoek
BBL (werken en leren)
Mijn interesse
Veehouderij
Duur
3 jaar

Een vakbekwaam medewerker melkveehouderij werkt op een melkveehouderij. Je kent de dieren, weet van alles over verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting. Je bent verantwoordelijk voor een afdeling van het bedrijf of een stal en neemt beslissingen over de verzorging van de dieren.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert veel over de veehouderij. Naast Nederlands, Engels en rekenen krijg je lessen over voeding, huisvesting, fokkerij en techniek. Een groot deel van de lessen is heel praktisch. Je leert over innovatieve en duurzame bedrijfsvoering, over diergezondheid en hygiëne en ook over onderhoud van grasland en bediening en onderhoud van melkmachines.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen 
Zelfstandig melkveehouder, bedrijfsleider/manager melkveehouderij, landschapsbeheer, KI-medewerker/inseminator, medewerker grondonderzoek, voorlichter/adviseur,  veevoedingsdeskundige, rundveepedicure, verkoper, vertegenwoordiger of installateur melkmachines.

Vervolg na je studie
Met een diploma vakbekwaam medewerker veehouderij kun je door naar de opleiding vakexpert veehouderij op niveau 4. Natuurlijk kun je ook gaan werken.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Natuurinclusieve landbouw

Sinds vorig schooljaar zijn we gestart met de ontwikkeling van 5 demobedrijven voor de opleiding MBO Melkveehouderij Aeres Leeuwarden. Zo kunnen de studenten, naast het onderwijs op school, in de praktijk proeven aan natuurinclusieve landbouw. Wat is het precies en hoe pas je dat toe?

Bekijk de video om te zien hoe enthousiast zowel de studenten als medewerkers van dit project worden.

N.B.: Dit project 'Natuurinclusieve landbouw in het onderwijs' is mogelijk gemaakt door de Landbouwdeal Natuurinclusief Onderwijs.