Nadat ‘het zwoerd’ -de buitenste harde laag van het varkensspek- verhit is geweest, vervolgen de studenten het kokerellen met ‘de cutter’. Om de juiste structuur te kunnen waarborgen, wordt er naast ganzenvlees, gebruik gemaakt van varkensvlees. Op een ietwat pummelige manier stopt de student het zwoerd in de machine die zowel kan snijden, hakken, roeren en mengen. Voordat de cutter zijn werk mag doen moeten de fosfaten, het zetmeel, het ijs en de bouillon nog worden toegevoegd. Een student met zwarte werkschoenen komt aanlopen met de afgewogen bakjes frikandellenkruiden, witte peper en uienpoeder en plaatst deze naast de machine. ‘’Binne jim sa fier?’’ Vraagt de student ongeduldig. Voordat zijn klasgenoten de kans krijgen om te antwoorden, stopt hij alle ingrediënten in de machine en zet deze aan.
Samen koken we een duurzame oplossing
Daar waar de plantenteelt studenten zich normaal gesproken storten op de leer over teeltvoorbereiding, oogst, bodemkunde en gewasbescherming, treden ze met deze samenwerking buiten hun veilige wereldje. Maar.. de opleidingen hebben ook iets gemeen: zowel de voedingsopleidingen als de teelt opleidingen, leren hoe ze één van onze belangrijkste levensmiddelen kunnen realiseren, namelijk: ons voedsel. Ze zitten samen in de keten en hebben elkaar nodig. Studenten van de opleiding voeding leren hoe ze kunnen werken aan de bereiding en kwaliteitsborging van voedsel. Met een gezamenlijke kritische blik is gekeken naar het gewas en de mogelijkheid tot de afzetmarkt, want met de ene grondstof (aardappel, tarwe en suikerbiet) kan je nu eenmaal meer dan met de andere. Om deze reden hebben docenten Douwe (opleiding Plantenteelt), Tsjollyn (opleiding Voeding) en Ysbrand (opleiding Voeding) hun krachten gebundeld om -ook voor volgend jaar- een lesprogramma te realiseren.
Terwijl de frikandellen langzaam goudbruin worden in de frituur, voelen de plantenteelt studenten zich stiekem een beetje trots. Ze hebben niet alleen geleerd wat het bereidingsproces van een frikandel is, maar ook hoe ze samen kunnen werken aan een vraagstuk waar meerdere partijen iets aan hebben, want door overtollige ganzen te gebruiken voor voedselproductie wordt er een circulaire benadering toegepast. En het eindresultaat van deze ganzenfrikandel? Een krokante, aan te bevelen snack.