aaron leber aan het woord

Aan het woord Aaron Weber

Date

“Buiten bezig zijn, dat is hoe ik het liefste en beste leer. De theorielessen volg je voor de informatie die je nodig hebt. Maar het echte werk leer je in de praktijk. Ik denk erover om na mijn niveau 3-opleiding op te stromen naar de opleiding tot bedrijfsleider, om goed voorbereid mijn eigen veehouderij te gaan starten.”

“Het mooiste aan Warmonderhof vind ik de mensen. Doordeweeks ben je met zo’n honderd man dag en nacht bij elkaar. Je kunt altijd bij iemand terecht en je kent elkaar heel goed. Ik sluit graag aan bij de vuurplaats ‘s avonds. Met mijn medestudenten kan ik over van alles praten; van de nieuwste bedrijven die we hebben bezocht tijdens excursies tot de lammetjes die zijn geboren. Warmonderhof dat is voor mij het geheel: de kenmerkende bouwstijl, de studenten, de boerderij met de medewerkers, de school met de leraren, de dieren: we leven hier eigenlijk samen zoals het vroeger ook was: samen wonen en werken en samen van elkaar leren. ”

“Samen wonen, samen werken en samen van elkaar leren”

Aaron Leber, Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische landbouw (niveau 3, BOL)

Naar een boerderij in de Alpen misschien 

“Mijn moeder zat hier vroeger ook op school. Ik woonde toen ik ouder was, hier vlakbij in Dronten en ik zat in de klas bij de zoon van de toenmalige veehouder hier. Zo kwam ik al op jonge leeftijd zelf ook geregeld op Warmonderhof. Dat sprak mij wel aan. In dit eerste jaar krijg ik alle praktijken: tuinbouw, fruitteelt, akkerbouw en veehouderij. Ik hoop nog naar Maatschap Van Nieuwenhuyzen te gaan, waar ze akkerbouw en vleesschapen hebben. Volgend jaar kan ik mijn externe halfjaarstage kiezen in de richting die ik wil. Mijn opa had een veehouderijbedrijf in Duitsland, met een grupstal waar ze boven woonden. Ik heb ontdekt dat ik ook echt van de koeien ben; liefst dubbeldoelkoeien of vleesvee. Ik houd wel van een lekker stuk vlees, en dat is nog beter wanneer je er zelf voor hebt gezorgd. Ik wil sowieso in het buitenland stagelopen. Misschien ga ik wel naar een boerderij in de Alpen. Dat doen meer studenten. Ik ben Duits van oorsprong dus de taal is geen probleem.”

Ik kies mijn opleidingen stap voor stap

“Mijn opleidingsweg bewandel ik stap voor stap. Ik kom uit het speciaal onderwijs en heb eerst een retailopleiding gedaan op het mbo, niveau 1 en 2. Ik werkte toen tijdens mijn stages bij de foodafdeling van de Sligro en bij landbouw-verkooporganisatie Welkoop. Nu voeg ik daar het boerderijwerk, het zelf voedsel produceren, aan toe. Dat past dus mooi bij elkaar. Ik doe de opleiding biologisch-dynamische landbouw op niveau 3 maar ik heb het plan om ondernemer te worden. Met niveau 3 heb ik daar in mijn beleving nog net wat te weinig kennis voor in huis. Ik denk er daarom over om op te stromen naar niveau 4 en daarmee de opleiding tot bedrijfsleider biologisch-dynamisch bedrijf af te ronden. Daarna wil ik nog een paar jaar ervaring opdoen bij goede leermeesters in loondienst voordat ik de stap maak naar een eigen veehouderij.”

Bedrijf van pa overnemen

Ik twijfelde destijds tussen een groene hogeschool en Warmonderhof. Maar op Warmonderhof kan ik het beste ontdekken wat mij het meest aanstaat. Mijn ouders stimuleren me mee te pakken wat mij past van deze duurzame vorm van landbouw. In de toekomst hoop ik het bedrijf van mijn vader over te kunnen nemen. Ik wil het dan graag omschakelen naar biologisch. Het is een boerderij met 45 hectare grond. Ik zou dan graag wat meer teelten willen doen die wat meer aandacht vragen, zoals asperges. Hier heb ik veel mee mogen werken op stage. Verder lijkt lokale afzet me ook erg leuk. Maar ik ga niet direct bij mijn pa werken nadat ik de opleiding heb afgerond. Ik wil eerst in dienst gaan bij andere bedrijven, om zo ervaring op te doen en te onderzoeken hoe die boeren het aanpakken; wat je wel en niet moet doen. En om te bepalen wat ik zelf wil.”