Aan het woord: Lucas Bac over zijn opleiding Vakexpert groen grond & groene infra

Date

Van Moerkapelle naar Aeres MBO Emmeloord

Lucas Bac komt uit Moerkapelle, een klein dorp in Zuid-Holland. Via een vriend die interesse had in deze opleiding, raakte hij enthousiast over de opleiding groen grond & groene infra. Samen bezochten ze de open dag, en voor Lucas was het meteen duidelijk: deze opleiding sluit perfect aan bij zijn passie voor trekkers en grondverzetmachines. Hij kende de school nog niet, maar na de open dag was hij overtuigd. Lucas zit momenteel in zijn eerste leerjaar.

De opleiding groen grond & groene infra

Lucas legt uit dat de opleiding vooral draait om echt leren ondernemen. “Het gaat niet alleen om de theorie, maar vooral om het praktische gedeelte en de vaardigheden die je nodig hebt om zelf een bedrijf te runnen,” zegt hij. “Je leert bijvoorbeeld hoe je de kostprijs berekent, administratie doet, medewerkers aanstuurt, een ondernemersplan maakt en hoe je werk organiseert. Maar ook zaken zoals op de juiste manier een overleg voeren met opdrachtgevers en leveranciers komen aan bod. En natuurlijk leer je alles over de machines waar je mee werkt.

Wat Lucas ook erg aanspreekt, zijn de vele praktijklessen. “In Dronten werken we bijvoorbeeld met machines, en leren we zaaien, oogsten en grondwerk doen. Dat is echt super. En als je het wilt, kun je zelfs extra certificaten halen, zoals een VCA, spuitlicentie of heftruck certificaat. Dat maakt je niet alleen een betere vakman, maar ook veel breder inzetbaar.”

De ideale balans tussen theorie en praktijk

Lucas vertelt dat de combinatie van theorie en praktijk voor hem het meeste aanspreekt. "We krijgen vakken zoals Bodem & Bemesting, Maïs en Bedrijfseconomie, maar het is de praktijk die het echt interessant maakt," zegt hij. Tijdens de opleiding leren studenten bijvoorbeeld lassen, ploegen en andere agrarische technieken. Lucas waardeert vooral dat hij het geleerde meteen in de praktijk kan toepassen, waarbij hij veel met zijn handen werkt.

Ervaring met stage bij een akkerbouwbedrijf

Lucas loopt stage bij een akkerbouwbedrijf. Hij helpt in de winter met het sorteren van gewassen en werkt tijdens de zaai- en oogstperiode op het land. Hij loopt één dag per week stage, en het duurt tot het einde van het jaar.

Begeleiding en structuur op school

De begeleiding op school ervaart Lucas als goed. Aan het begin had hij moeite met het nieuwe school-systeem, maar zijn mentor hielp hem direct door samen een planning te maken. “Dat heeft me echt geholpen om alles weer op de rit te krijgen,” zegt hij. Daarnaast heeft Lucas elke donderdag mentoruur, wat hem helpt om overzicht te houden.

Wonen bij een gastgezin

Lucas verblijft bij een gastgezin in Kraggenburg van maandag tot woensdag. In het begin was het even wennen, maar inmiddels voelt hij zich er echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar eet ook mee met de gastfamilie. Het geeft hem de ruimte voor zijn eigen dingen, maar ook de gezelligheid van anderen om zich heen. Hij is van plan om de komende drie jaar bij het gastgezin te blijven.

Van vmbo naar mbo: een groot verschil

Volgens Lucas is het mbo veel persoonlijker dan het vmbo. "Docenten op het mbo benaderen je meer als volwassenen en geven je veel meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces," zegt hij. Doordat je een opleiding volgt die je echt leuk vindt, is het verschil groot. De sfeer op school is erg prettig, omdat je samenwerkt met studenten die dezelfde passie voor de agrarische sector delen.

De leukste ervaring: werken met machines

Wat Lucas het leukste vindt aan zijn opleiding? “De praktijklessen in Dronten!” zegt hij enthousiast. Het werken met machines en het leren van technieken die in de landbouw dagelijks toegepast worden, vindt hij geweldig. Ondanks zijn ervaring in de akkerbouw en met de verschillende machines, blijft hij nieuwe dingen ontdekken. Dat maakt de opleiding zo interessant. Ook de sfeer op school vindt hij fijn: “iedereen is enthousiast en gepassioneerd, op deze manier leren we veel van elkaar”.