Groeien tussen de bloemen: hoe Klasina haar studenten laat opbloeien

Date

Al drie jaar maakt Klasina Hellinga deel uit van het docententeam Bloem & Styling bij Aeres MBO Leeuwarden. Met veel enthousiasme verzorgt ze praktijklessen, leert ze de studenten kennis over bloemen en planten en begeleidt ze keuzedelen. Daarnaast is zij coach van leerjaar 3, een rol die haar op het lijf geschreven is.

Van bloemstylist naar docent met impact

Voordat Klasina de overstap maakte naar het onderwijs, werkte ze meer dan tien jaar in de bloemenbranche. Tijdens die jaren begeleidde ze veel stagiairs, en het plezier dat ze haalde uit het enthousiasmeren van jonge mensen bracht haar op een nieuw spoor. Ze besloot een opleiding tot onderwijsassistent te volgen. Nog voordat ze deze had afgerond, werd ze gevraagd om in te vallen als docent bij Aeres. Het beviel direct, van beide kanten, en dat leidde al snel tot een vaste plek in het team. Die zomer stopte ze met haar baan in de bloemenwinkel en begon ze aan haar loopbaan als docent.

Opvallend detail: Klasina volgde zelf de opleiding Bloem & Styling niveau 4 bij Aeres MBO Leeuwarden. Ze bleef na haar afstuderen verbonden aan de school als bedrijfsassessor en kijkt met veel plezier terug op haar eigen studententijd. “Het bijzonderste? Docenten Esther en Eelkje die mij toen het vak leerden, zijn nu mijn collega’s!”

 

 

Lesgeven én blijven creëren

Naast haar werk bij Aeres geeft Klasina nog altijd bloemschikworkshops en werkt ze af en toe mee in het bedrijf van bloemstylist Hans Zijlstra in Groningen. Zo blijft ze actief in de praktijk én brengt ze haar creativiteit op verschillende manieren tot uiting.

Coaching met diepgang

Als coach van leerjaar 3 hecht ze veel waarde aan het persoonlijke contact met studenten. “De één-op-één-gesprekken en klassikale reflectiemomenten versterken het vertrouwen en de band die je samen opbouwt,” vertelt ze. “Ik geloof echt dat je op die manier veel meer kunt bereiken.”

Een reis om nooit te vergeten

Een project waar Klasina met trots op terugkijkt, is de studiereis naar Brussel in november. Vijf dagen lang trokken studenten en docenten samen op. Ze bezochten inspirerende bloemenwinkels, genoten van kunst en cultuur én werkten aan groepsbinding. “Ik heb deze reis grotendeels zelf georganiseerd. Het is ongelofelijk wat zo’n ervaring doet met de dynamiek binnen een groep, studenten én collega’s. Ik heb er intens van genoten!”

De kracht van Aeres MBO Leeuwarden

Klasina beschrijft de cultuur op school als typisch Fries: nuchter, betrouwbaar en respectvol. “Onze school is overzichtelijk, we kennen onze studenten echt. We bieden een open, veilige en stimulerende leeromgeving waar studenten kunnen groeien – zowel professioneel als persoonlijk.”

 

Iedere student heeft talent

Wat drijft haar in haar onderwijsrol? Studenten helpen ontdekken waar hun kracht ligt. “Ik geloof er heilig in dat elke student een uniek talent bezit. Als je dát centraal stelt, kun je samen veel bereiken.” Dankzij haar praktijkervaring weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om gezien te worden. “Wanneer je een student serieus neemt in zijn of haar talent, zie je ze opbloeien. Dáár doe ik het voor.”

Uitdagingen én groei

Één van haar grootste uitdagingen was het combineren van haar PDG-traject met haar rol als beginnend docent, net na de geboorte van haar eerste kindje, én midden in de drukte op het melkveebedrijf thuis. “Dat was best pittig. Maar met een goede planning, doorzettingsvermogen, steun van school én thuis, heb ik mijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift in anderhalf jaar tijd afgerond.” Ze kijkt er met veel trots op terug. Het was intens, maar het heeft haar sterker en zekerder gemaakt als docent.

 

Leren van collega's

Docenten Eelkje en Esther maakten diepe indruk op haar, zij leerden haar ooit het vak, en nu zijn het collega’s. “Ik leer nog elke dag van ze. Ze hebben mij het vertrouwen en de ruimte gegeven om mezelf te ontwikkelen tot de docent die ik nu ben. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor.”

Elke dag is anders

Geen dag is hetzelfde voor Klasina. Wat wél iets is dat nooit veranderd? Haar planning. “Zonder overzicht kan ik niet starten,” zegt ze lachend. Na het inplannen van haar dag geeft ze les aan klas 3, met veel aandacht voor praktijkvoorbeelden en opdrachten waarbij studenten actief aan de slag gaan. Tussen de lessen door werkt ze aan nieuwe lesideeën en projecten. Aan het eind van de dag duikt ze nog even achter haar bureau voor wat administratie en voorbereiding.

Wat haar het meeste plezier geeft in het werk? “Wanneer studenten ineens beseffen dat ze iets écht onder de knie hebben. Dat zie je aan ze, die trots. Dat geeft mij energie en motiveert mij om mezelf ook steeds verder te ontwikkelen.”

Toekomst en advies voor studenten

In de toekomst wil Klasina zich verder verdiepen in haar vak. Ze volgt momenteel het traject ‘didactisch coachen’ en blijft altijd zoeken naar manieren om te groeien. Haar advies aan studenten is duidelijk: “Blijf geloven in jezelf en durf je talenten te ontdekken en ontwikkelen. Iedereen heeft iets unieks te bieden, ook jij! Samen zorgen we voor een fijne, veilige en leerzame omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn én mag groeien.”