Jelle groeide op tussen de planten en bomen op de boomkwekerij van zijn familie in Boelenslaan. Al op zijn vijftiende fietste hij met een bezem en schoffel naar zijn eerste klanten. “Mijn vader zei: Ik heb wel wat werk voor je. Op die manier ben ik er ingerold,” vertelt hij. Naast het helpen op de kwekerij begon Jelle zelfstandig met het onderhouden en aanleggen van tuinen. Na de hoveniersopleiding bij Aeres heeft hij samen met zijn broer de vervolgstudie Tuin- en Landschapsinrichting in Velp gevolgd. De opleiding in Velp is zeer waardevol geweest voor Jelles ontwikkeling, maar hij besloot toch terug te keren naar de praktijk: het hoveniersvak. “Ingenieurswerk is interessant, maar ik werd er niet gelukkig van.” Jelle miste het sociale aspect en de fysieke kant van het hoveniers vak.
Jelle Geertsma: Praktijkinstructeur en Ondernemer met een Passie voor het Groen
DateBij Aeres MBO Leeuwarden werkt Jelle Geertsma (23), als praktijkinstructeur voor de hoveniersopleiding. Naast het runnen van zijn eigen hoveniersbedrijf ‘Geertsma Tuindesign’, staat hij twee dagen per week voor de klas. Zijn passie voor het groen is overduidelijk en hij wil niets liever dan die passie overbrengen op zijn BBL-studenten.
Van jongs af aan tussen het groen


De perfecte combinatie
Zijn rol als praktijkinstructeur kwam op zijn pad dankzij iemand die hem attendeerde op een vacature. “Het docentschap leek me altijd al wat,” zegt Jelle. Nu combineert hij lesgeven met zijn eigen bedrijf, waarin hij samen met zijn broer Jurjen exclusieve tuinontwerpen en -aanleg verzorgt. Trots vertelt Jelle over wat ze samen hebben opgebouwd. Op zijn vijftiende droomde hij ervan om een eigen bedrijfsbus te hebben, en inmiddels rijdt hij rond in een strak vormgegeven bus met ‘Geertsma Tuindesign’ erop. “Dat voelt machtig mooi,” zegt hij.
Bij Aeres werkt Jelle met BBL-studenten en verzorgt hij zowel theorie- als praktijklessen. Bij het voorbereiden van de lessen houdt hij rekening met de seizoenen. Tijdens de les wordt eerst een uur theorie gegeven, waarna de studenten dit direct in de praktijk toepassen. “Ik vind die combi geweldig: het sociale aspect op school en mijn passie voor het vak kunnen overbrengen.”
Passie overbrengen
Jelle ziet het als zijn missie om studenten te inspireren en het vakmanschap van het hovenierswerk over te dragen. “Op vijftienjarige leeftijd had ik geen idee hoe breed het groene vak eigenlijk is. Nu vind ik het geweldig wat we mogen doen.” Die betrokkenheid merkt hij terug in de waardering die hij krijgt. Wanneer een student hem bedankt voor de les en aangeeft iets echt te hebben onthouden, weet hij dat hij goed bezig is. Voor Jelle voelt zijn werk dan ook niet als werk. “Als je iets doet met veel passie, dan voelt geen dag als werken,” zegt hij enthousiast.
Hij probeert zijn lessen zo praktisch mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van een kettingzaagtraining op de boomkwekerij van zijn familie. “Studenten moeten niet alleen theorie krijgen, maar ook ervaren hoe het echt werkt.” Neem het correct spannen van een draad bijvoorbeeld, en het waterpas aanbrengen van een opzetband.


Toekomstplannen
Ondanks zijn jonge leeftijd voelt Jelle zich al helemaal thuis in het onderwijs. “Ik leer veel over de verschillende manieren waarop mensen denken en leren, dat is super waardevol.” Jelle wil graag blijven groeien in zijn rol als docent en ondernemer. In de toekomst hoopt hij een eigen klas te kunnen coachen, omdat hij de meerwaarde van persoonlijke begeleiding ziet. Daarnaast willen Jelle en zijn broer het bedrijf in de toekomst verder uitbreiden.
Met zijn passie voor het hoveniers vak, zijn ondernemerschap én zijn rol als praktijkinstructeur, weet Jelle een unieke brug te slaan tussen theorie en praktijk. Zijn dagen zijn afwisselend en veelzijdig, precies zoals hij het graag ziet. Terwijl hij zich verder ontwikkelt als docent en zijn bedrijf samen met zijn broer uitbreidt, blijft hij één ding vooropstellen: het inspireren van de nieuwe generatie hoveniers.