Food en Lifestyle genomineerd voor de MBO Challenge 2019

Date

De studenten van de opleiding Food&Lifestyle aan Aeres MBO Almere zijn genomineerd voor de MBO voedselverspillingschallenge 2019. Voor deze challenge hebben 50 teams zich opgegeven om te werken aan verschillende opdrachten om de voedselverspilling tegen te gaan.

Voedselverspilling gaat veel verder dan de restjes die thuis in de afvalbak verdwijnen. In de hele keten verdwijnt voedsel door verlies of verspilling. Wereldwijd gaat het om 1,3 miljard ton per jaar, een derde deel van al het geproduceerde voedsel. In Nederland gaat het om 20 tot 25% van al het voedsel. Om die reden initieert Leren voor Morgen de MBO Challenge Voedselverspilling.

De afgelopen weken zijn de studenten bezig geweest met een vraagstuk vanuit Schaap Holland. Schaap Holland is al ruim 50 jaar actief in de aardappelenwereld en zijn actief in de hele keten. Van rasontwikkeling, naar pootgoed tot eindproduct. Van bulkleveringen tot pakjes van 450 gram. In het proces naar de geschilde aardappelen blijven er veel schillen over. Met dit restproduct zijn de studenten aan de slag gegaan.

De studenten zijn in een ontwikkelproces meegenomen. Ze zijn bij de opdrachtgever langs zijn gegaan om zich te verdiepen in het product en het proces. Vervolgens hebben ze via verschillende brainstormtechnieken producten bedacht, welke ze hebben gemaakt, getest en doorontwikkeld. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een smaakvol aardappelbrood, wat goed bij een tapastafel past.

50 teams hebben zich opgegeven voor de challenge, waarvan er uiteindelijk zes genomineerd zijn. De nominatie is gebaseerd op filmmateriaal en bijbehorende notitie die de studenten hebben gemaakt en is beoordeeld door een jury. Op 30 januari vind het eindevent plaats in de Verspillingsfabriek in Veghel, waar de winnaar van de MBO Challenge 2019 bekend wordt gemaakt.

Op 22 januari waren een docent en student te gast bij Omroep Flevoland om hier meer over te vertellen. Bekijk hier het filmpje.

Talent voor groei