Student Toegepaste Biologie MBO wint KNW Waternetwerkprijs 2021

Date

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft een Toegepaste Biologie student van Aeres MBO Almere de KNW Waternetwerkprijs gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan het beste watergerelateerde MBO-afstudeeronderzoek, als stimulans voor een loopbaan in de waterwereld. Bij de KNW (Koninklijk Nederlands Waternetwerk) zijn diverse waterbedrijven aangesloten, van waterschappen tot ingenieurs- en ecologische adviesbureaus.

Dit jaar ging de eerste prijs naar Eva Maus (Aeres MBO Almere) voor haar onderzoek- en adviesrapport ‘Effectiviteit van de Fish Protector’ wat zij heeft uitgevoerd in opdracht van Waternet. De Fish protector is een ‘disco-’ lamp die er voor moet zorgen dat er minder vissen slachtoffer worden van het maaien van sloten. De lamp, aangebracht op een maaikorf, verjaagt met stroboscopische lichtflitsen onder water de vissen. Deze nieuwe methode werd nog niet uitgevoerd in het beheergebied van Waternet / Hoogheemraadschap AGV. Het inzetten van de Fish protector vraagt een investering van Waternet en van de aannemers die het sloten uitvoeren. Eva’s onderzoek heeft aangetoond hoe de Fish protector in het beheergebied van Waternet goed ingezet kan worden en wat de voordelen voor de biodiversiteit en de ecologische waterkwaliteit zijn. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan onder de aannemers, waarmee het onderzoek bijdraagt aan het creëren van draagvlak voor de inzet van de Fish protector binnen Waternet / AGV.

Tekst gaat verder onder de foto

Ook de tweede prijs ging naar een Toegepaste Biologie student van de opleiding in Almere: Gino Franssen won deze prijs voor zijn onderzoek- en adviesrapport ‘Invasieve Amerikaanse rivierkreeften en onderzoek mbv schijnduikerfuiken’ dat hij in opdracht van waterschap Zuiderzeeland heeft uitgevoerd.

Tekst gaat verder onder de foto

De jury was zeer lovend over de inzendingen en het niveau daarvan. 'Uit de werkstukken van Eva en Gino heb ik zelf ook nog wat kunnen leren!', aldus juryvoorzitter Jan Willem Mulder.

Voor de -online- prijsuitreiking hebben de studenten een poster en een vlog ingestuurd. De vlogs (en meer informatie) zijn te bekijken op: https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/442-mbo-prijs2021