Aeres MBO Barneveld ontvangt aanmoedigingsprijs Stichting SZH om positieve aanpak na vogelgriep

Date

6 september 2022 was een zwarte dag voor Aeres Barneveld. Wat begon met een paar zieke vogels in een van de watervogelverblijven, resulteerde na uitslag van een monstering in ruiming van bijna alle vogels op school. Vogelgriep. Een krappe maand later ontving de Stichting Zeldzame Huisdierrassen al een mail met de vraag of ze konden ondersteunen in het weer compleet krijgen van de collectie Nederlandse kippenrassen. Deze vastberadenheid om de draad weer op te pakken was voor de SZH reden om de Aanmoedigingsprijs 2022 uit te reiken aan Aeres MBO Barneveld.

Het geeft een leeg gevoel om alle volières zonder vogels te zien. Dat voor een school waar alle dieren een wezenlijk onderdeel zijn van het onderwijs waarin de dieren centraal staan. Hanteren, verzorgen, voeren, dierenwelzijn, gezondheid, fokkerij, houderij, het zijn thema’s die verweven zijn in de diverse vakken en cursussen en waar naast de theorie de dieren een stuk praktijk meenemen.

"Het was een hard gelag" vertelt directeur Gertwim de Haas. "Vooral voor een aantal docenten en dierverzorgers die al jaren bezig zijn met deze rassen was dit een hele bittere pil. Ruimen van alle dieren was de enige optie, zeker ook naar de omgeving toe. Maar pijn doet het wel".

Een nieuwe start
Met de lege verblijven begon ook een moment van bezinning. Dat er nieuwe dieren zouden komen was duidelijk. Gert Riezebos, docent bij Aeres Barneveld en fanatiek liefhebber van de zeldzame kippenrassen stuurde de SZH een mail met een overzicht van ‘wensrassen’. Want zoals hij schrijft "waarbij ik als speerpunt heb, dat ik bij voorkeur gebruik maak voor de lessen, van oude Nederlandse rassen". Op de wensrassenlijst stonden er maar liefst 13, uitgebreid met aantal dieren per ras dat ze wilde aanschaffen en voorkeur in kleurslagen. Dit enthousiasme om na zo’n tegenslag weer te herpakken en opnieuw de Nederlandse kippenrassen als uitgangspunt te nemen, dat raakte de SZH.

Op 8 februari overhandigde bestuurslid van SZH Klaas van der Hoek de Aanmoedigingsprijs aan Gertwim. Voor een leeg kippenverblijf; de nieuwe dieren zijn er nog niet. Want nu alles leeg is kiezen we er ook voor om de volières meer in te richten naar deze tijdsgeest. Ruimere volières en minder dieren in een volière, voor een beter welzijn van de dieren.

Met deze aanmoedigingsprijs laat SZH haar waardering blijken. SZH laat weten dat Aeres uiteraard kan rekenen op ondersteuning in het vinden van dierhouders om de collectie weer aan te vullen.

Over de Stichting Zeldzame Huisdierrassen
SZH zet zich in voor het behoud van ons levend erfgoed en voor de genetische diversiteit onder landbouwhuisdieren in Nederland. Dit doen zij door nieuwe functies voor authentieke rassen te promoten zodat deze dieren weer een wezenlijk onderdeel van onze samenleving worden.