Aeres Barneveld Educatief centrum Stichting Zeldzame Huisdierrassen

Date

Meer dan 40 zeldzame rassen zijn er te vinden op de campus van Aeres Barneveld. vandaag nam directeur Gertwim de Haas het bordje ‘door SZH erkend educatief centrum’ in ontvangst. Dit gebeurde bij het buitenverblijf van de Nederlandse geitenrassen, waar zowel de Nederlandse landgeit als de Bonte geit, de Toggenburger én de Nederlandse witte geit te vinden waren.

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) zet zich in voor het behoud van zeldzame oorspronkelijke Nederlandse rassen van onze boerderij- en huisdieren en hun diversiteit. SZH is voor Aeres Barneveld een belangrijke partner als het gaat om aanreiken van actuele informatie over de zeldzame rassen om te integreren in het onderwijs.

Bij Aeres Barneveld worden meerdere diergerelateerde opleidingen aangeboden, voor zowel regulier mbo-onderwijs als volwassenenonderwijs. Sinds een paar jaar is de school in het bezit van een dierentuinvergunning en de grote hoeveelheid dieren zijn een vast onderdeel van het lessenpakket. Onderzoek naar gezondheid van de dieren en welzijn van de dieren wordt dagelijks door de studenten van Aeres MBO Barneveld gedaan, onder begeleiding van de ruim 20 dierenartsen die werkzaam zijn op school.

Tijdens de keuring van Stichting Zeldzame Huisdierrassen bleek dat er heel duidelijk is nagedacht over wélke dieren een plek krijgen op school. Naast dat ze het karakter moeten hebben om mee te kunnen werken, is het laten zien van rastypische dieren en van zeldzame huisdieren van belang. En, zo legt directeur Gertwim ons uit, “behalve dat we studenten de kennis over verzorging en gezondheid mee willen geven, is de bewustwording over waarom we dieren houden en hoe we dat doen ook belangrijk. Studenten komen hier met bepaalde opvattingen over het houden van dieren, maar we leren ze in gesprek te gaan met publiek en zo ook zaken van verschillende kanten te bekijken.“

Dit laatste aspect krijgt steeds meer concrete invulling met de ontwikkeling van het Van Dieren Ontdekpark. Aeres Barneveld stelt daarbij het terrein met haar dieren open voor publiek. Met thema’s als ‘Dierendiëten’, ‘Een hondenleven’ en ‘Vreemde boerderijbeesten’ nemen ze bezoekers onder begeleiding van eigen studenten mee in kennisonderwerpen en maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot gezelschapsdieren, productiedieren en wilde dieren. Gertwim: “op deze manier leren studenten niet alleen tijdens hun stage, maar tijdens hun hele opleiding de vaardigheden die ze straks nodig hebben in het werkveld”.

Meer informatie over de Stichting Zeldzame Huisdierrassen: https://szh.nl/

Gerrit Tacken (voorzitter SZH) en Gertwim de Haas (Directeur Aeres Barneveld)